Primář dostal výpověď kvůli novinovému rozhovoru

Most – Primář mostecké chirurgie Sáša Štembera dostal od vedení Krajské zdravotní výpoveď za novinový rozhovor, ve kterém informoval o situaci na mostecké chirurgii. Podle lékařky a senátorky za Mostecko Aleny Dernerové (Severočeši.cz) ale mohlo jít o zástupný problém. Štembera totiž vypovídal na policii v případu nákupu předražených přístrojů do Krajské zdravotní. Podle oficiálního vyjádření bylo důvodem výpovědi hrubé porušení pracovní kázně, porušení platných směrnic společnosti a pracovního řádu Krajské zdravotní.

„Je to pro mě hrozné sdělení, protože začínám postrádat principy demokracie. My začínáme žít v totalitě, a to je velmi špatně. Protože pan primář Štembera řekl jedině pravdu. Pokud by lékaři odešli, může být ohroženo zdraví pacientů. Nevidím v tom nic špatného a sama bych neodpověděla jinak,“ podotkla Dernerová.    

Propuštěný lékař se chce s Krajskou zdravotní soudit. „Nedali mi šanci, abych cokoli vysvětlil, okomentoval. Nedali mi výstrahu, ale rovnou dekret o výpovědi ze zaměstnání,“ řekl serveru iDnes.cz Štembera. 

V novinovém rozhovoru primář uvedl, že se obává toho, že se po odchodu lékařů zdravotnictví zhroutí a budou umírat lidé. Právě tuto větu mu podle jeho slov vedení nemocnice nejvíc vyčítá. „Způsob komunikace pana Štembery je pro nás nepřijatelný a poškozující dobré jméno společnosti. Od jeho komentářů typu 'lékaři to měsíc na pracáku vydrží, ale zdravotnictví se zhroutí a lidé budou umírat…' se distancujeme, považujeme je za neodpovědné a neetické,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. V kompetenci primáře Štembery podle něj nebylo informovat veřejnost o situaci způsobem, který by se dal prezentovat jako šíření poplašné zprávy.

Pod Krajskou zdravotní spadá pět nemocnic na Ústecku, výpověď tam v rámci akce Děkujeme, odcházíme podalo asi 13 % lékařů. Nejvíc lékařů chtělo opustit Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, naopak v Děčíně nikdo výpověď nepodal.

Vydáno pod