Na Vysočině namrzají silnice, pozor na ledovku

Jihlava - Mrholení a namrzlé silnice zkomplikovaly ráno dopravu na Vysočině, kde bylo policii bylo během tří hodin od 6:00 oznámeno 17 nehod, při kterých se lehce ztanili čtyři lidé. Nejhorší situace je na Třebíčsku, především u Moravských Budějovic. Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové jsou další riziková místa i na Žďársku, hlavně u Velkého Meziříčí. Meteorologové varují do zítřejšího dopoledne před ledovkou, hlavně na Moravě a Vysočině.

Ve směru na Nový Telečkov havarovalo na dvou místech celkem pět aut. „Přimrzá to, je to kluzké,“ popsala mluvčí stav silnic v těchto úsecích. U Stříteže na Žďársku havarovala ráno dvě osobní auta. K nehodě došlo i u Zvěrkovic na Třebíčsku.

Počasí během dne

Zataženo až oblačno, místy, zejména na jižní Moravě, slabé sněžení, během dne srážky smíšené nebo dešťové, ojediněle mrznoucí. V Čechách přechodně místy i polojasno. Nejvyšší teploty -1 až +3 °C, v 1 000 m na horách kolem -3 °C, na Šumavě kolem +2 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s.

Silničáři obnovují posyp od 4:00. Podle krajské správy a údržby silnic to nejvíc klouže na Třebíčsku. „Máme tam vyjetá všechna auta. Snažíme se to odstranit chemickým posypem,“ uvedl dispečer.

Meteorologové varují, že na Českomoravské vrchovině se budou vyskytovat mrznoucí srážky až do čtvrtečních 10:00. Ledovka se má vytvářet v noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno, kdy mají teploty klesat pod bod mrazu.

Teploty na Vysočině k ránu klesly k minus čtyřem stupňům Celsia, je zataženo. Odpoledne by se měly dostat mírně nad nulu. Podle meteorologů se budou vyskytovat sněhové nebo smíšené přeháňky.