Kalouskovi analytici zablokovali 134 milionů ze zakázky ProMoPro

Praha – Ministerstvo financí v reakci na včerejší vystoupení majitele firmy ProMoPro Jaroslava Veselého dnes zveřejnilo informace o šetření podezřelé zakázky, kterou během českého předsednictví firma ProMoPro získala. Finanční analytický útvar ministerstva vysledoval veškeré transakce, do kterých se rozptýlilo celkem 525 milionů korun za zakázku, a nakonec se podařilo část peněz zablokovat na účtech rakouských bank. Ukázalo se však také, že není jasné, co stát získal za zhruba polovinu plateb - tedy za 240 milionů, a neví to ani bývalý vicepremiér pro EU Alexandr Vondra. Ministerstvo financí proto podalo trestní oznámení.

Podle šéfa útvaru Milana Cícera dostal útvar 26. října 2010 upozornění od Komerční banky, která detekovala podezřele velké platby a nahlásila je podle zákona analytickému útvaru ministerstva. Útvar pak zjistil, že od 23. 1. 2009 do 17. 12. 2009 bylo odesláno z bankovního účtu Úřadu vlády na bankovní účet společnosti ProMoPro celkem 525 milionů korun. Z této částky bylo odesláno z účtu ProMoPro 45 milionů korun na soukromé účty manželů Veselých a 378 milionů na účet společnosti NWDC.

Následně byla převedena částka z účtu NWDC v deseti platbách ve výši 134 milionů korun na účet společnosti Deeside Service Solutions se sídlem v Londýně na účet vedený v rakouské bance. Dispoziční právo k němu má Libor Veverka, který je propojený s Veselým, neboť podle ministerstva spolu figurují v několika existujících i zaniklých společnostech. Ve spolupráci s rakouskými vyšetřovateli se nakonec podařilo zablokovat všechny prostředky, které odešly do Rakouska, tedy 134 milionů. Jejich zajištění, aby je český stát mohl získat zpět, už musí zařídit prokuratura.

Kalousek se na dnešní tiskové konferenci ohradil, že se v žádném případě nejedná o účelovou diskreditační kampaň, ale nutnost, aby veřejnost byla seznámena s informacemi z šetření finančního analytického útvaru ministerstva financí, který bojuje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. „Je to standardní šetření naprosto nestandardní zlodějiny,“ dodal Kalousek.

ProMoPro se brání a podává trestní oznámení

Majitel firmy ProMoPro, která získala spornou zakázku v době českého předsednictví EU, podal kvůli kauze trestní oznámení na neznámého pachatele. Vadí mu, že z Komerční banky unikly podrobné informace o stavu jeho účtu, podle něj navíc zkreslené. Kvůli tomu si stěžuje i na Úřadu pro ochranu osobních údajů a požaduje také omluvu v médiích. Majitel ProMoPra Jaroslav Veselý rovněž vyzval vládu, aby zveřejnila všechny expertizy, které si nechala vypracovat k oprávněnosti fakturace od firmy ProMoPro, včetně auditu od PWC. Veselý si stojí za tím, že zakázka na audiovizuální a tlumočnické techniky pro české předsednictví předražená nebyla a že to může doložit fakturami a další dokumentací.

„My máme, dneska jsem to mohl spočítat přesně, asi 2300 protokolů, akceptací a nabídek, čili u nás je každá jednotlivá položka zapsaná a třikrát, čtyřikrát potvrzená,“ trvá na své nevině Veselý. Poslední slovo bude mít v celém případu policie.