Policie obvinila tři muže z nájemné vraždy podnikatele

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi tři muže podezřelé z nájemné vraždy třicetiletého ukrajinského podnikatele v Litoměřicích v září 2003. Dva z podezřelých zřejmě pracovali pro zločineckou organizaci kyjevská brigáda, která působí v ČR. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně, v případě prokázání viny jim hrozí výjimečné tresty.

Podnikatel byl zavražděn 12. září 2003 večer nedaleko svého bydliště, vrah na svou oběť vystřílel celý zásobník samopalu. Zbraň byla nalezena na místě činu. „Způsob provedení již tehdy ukazoval na profesionálně odvedenou práci nájemného vraha,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Zavražděný podnikatel zprostředkovával levnou pracovní sílu, zpravidla z Ukrajiny, pro stavební či zemědělské firmy. Proč musel zemřít, se podle Hantáka zatím nepodařilo zjistit.

Policie vloni zadržela muže z Ukrajiny, který údajně zaujímal významný post v jedné z ruskojazyčných skupin působících na území ČR a který je podezřelý z toho, že dal k vraždě popud. V mafiánských kruzích je známý pod přezdívkou Valera Sedoj. Podle šéfa ÚOOZ roberta Šlachty vystupuje Sedoj v Česku pod tímto jménem už dlouho. Ukrajina na něj vydala mezinárodní zatykač kvůli vraždě. Sedoj je teď ve vazbě. Pokud mu české soudy prokáží vinu na litoměřické vraždě, do vězení půjde nejdřív v Česku.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Zločin v Litoměřicích údajně zprostředkoval další obviněný, kterým je dvaačtyřicetiletý občan ČR, původem z Ukrajiny. Policie ho zadržela tento týden v úterý. Už v lednu se podařilo dopadnout muže, který střílel, podle detektivů tento čin spáchal devětatřicetiletý ukrajinský občan. Případ se dále vyšetřuje. „Není vyloučeno, že v této souvislosti přinese vyšetřování další konkrétní podezření na osoby, které měly s nájemnou vraždou něco společného,“ sdělil Hanták.

V Česku je nejaktivnější mafie z bývalého SSSR

Mafie z bývalých zemí Sovětského svazu patří na českém území k těm neaktivnějším. Své zájmy tu mají Arméni, Gruzínci, Čečenci, Dagestánci, Rusové, ale hlavně Ukrajinci. V 90. letech tady operovaly tři jejich velké bandy - kromě kyjevské brigády ještě brigáda luhaňská a brigáda mukačevská. Dříve tyzo skupiny bojovaly o sféry vlivu, teď se jejich zájmy prolínají. Podle civilní kontrarozvědky vztahy některých skupin nejsou vůbec idylické. „Přetrvává určité napětí mezi arménskými a čečenskými skupinami, a mezi ruskými skupinami na jedné straně a gruzínskými a ukrajinskými skupinami na straně druhé,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Kromě ruskojazyčných mafiií mají v Česku silné postavení ještě asijské a balkánské zločinecké organizace.  Jejich teritoria jsou už dávno rozdělená,  tlačenice je hlavně v Praze.