Magnetu neodolá tachograf ani omezovač rychlosti

Praha – Všichni o tom hovoří, ale nikdo to ještě neviděl – až nyní. Dopravní policisté přistihli řidiče kamionu, který falšoval záznam digitálního tachografu – pomocí magnetu vykazoval povinnou přestávku, ačkoli dál jel. Potvrdilo se tak, že i tyto přístroje lze ošálit. Policisté při běžné kontrole zprvu nerozuměli tomu, jak je možné, že právě zastavený kamion podle tachografu už několik minut stojí – nakonec jim přistižený řidič trik s magnetem ukázal.

„Řidiče jsme vyzvali, aby nám vysvětlil tuto záhadu. Byla vysvětlena tím, že on sám přiložil magnet ke snímači k převodovce,“ přiblížil policista Jan Novák. Policisté podle mluvčího Tomáše Hulana uložili muži padesátitisícovou kauci, dokumentaci dostal pražský magistrát, který by měl zahájit správní řízení. „Tento způsob manipulace s daty tachografu je velice těžko zjistitelný a posléze složitě prokazatelný,“ upozornil Hulan.

Používání magnetů k ošálení tachografů se nelíbí kromě státních orgánů ani lidem z oboru. „Jedná se o podvod a nekalou konkurenci,“ upozornil mluvčí sdružení autodopravců ČESMAD Martin Felix. Dodal, že vozidlo vedené nevyspalým řidičem je navíc nebezpečné. Tím spíš, že se silným magnetem dá vyřadit také omezovač rychlosti – unavený řidič tak může naplno využívat sílu motoru svého kamionu.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Jak je používání magnetů na českých silnicích časté, nikdo neví. Řidiči o něm veřejně nemluví. V diskusních fórech na internetu se ale o takzvaných magnetářích vedou vášnivé diskuse. „Poslední dobou pozoruju, že jízda na magnet se stává běžnou věcí. Viděl jsem na pumpě v Itálii několik řidičů od jedné jihočeské firmy, jak hrábli pro své magnety a odlepili je z převodovek,“ popsal jeden z uživatelů.

Problém s magnety řeší celá Evropa. Nejtvrdší tresty jsou v Británii a v Německu. Tam řidičům hrozí odebrání řidičského průkazu a dopravce může přijít o koncesi.

Vydáno pod