Pašování drog - stále oblíbený český sport

Praha – Vidina peněz je stále silnější než nebezpečí smrti či dlouholetého vězení. Stále totiž roste počet Čechů, kteří pašují z Latinské Ameriky do Evropy drogy. Takové dobrodružství mnohdy končí v zahraničních věznicích - kvůli převážení nebo prodeji drog je tam nyní 101 Čechů, z toho 22 českých kurýrů je v Peru. Čísla jsou ale ve skutečnosti mnohem vyšší. Čechy od riskování neodrazuje ani případ Hanykovicse a Novotného, nejznámějších kurýrů, kteří kvůli pašování heroinu strávili dlouhé roky v thajském vězení.

Často to začne už v České republice, když jiný kurýr nebo prodejce drog vysloví lákavou nabídku. Luxusní dovolená v Latinské Americe, ty nejkrásnější pláže, hotely a po návratu desítky tisíc korun na ruku. Co za to? Cestou zpátky v kufru, ve vložkách bot, ve falešné sádře na noze nebo v těle převézt několik kilo kokainu. Polykání je nejběžnější, ale také nejrizikovější.

„Kdyby došlo k jakékoliv destrukci toho obalu, tak se jedná o smrt v řádech několika minut,“ vysvětluje Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály. Samozřejmě i celníci jsou čím dál zkušenější. Když se kurýr chová podezřele, pošlou ho na rentgen, kde lze ve střevech kurýra vidět cokoli. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Kokain se vyrábí v Peru a Kolumbii, kurýři ho pak převáží do Karibiku a z něj do Evropy, nejčastěji do Holandska. Právě v Peru zadrží na letištích nejvíc pašeráků, českých kurýrů je tam za mřížemi 22, v Brazílii pak 8. Celkem je v zahraničních věznicích na 560 Čechů. Nicméně to rozhodně není konečné číslo. „Víme jen o těch, kteří nám dají vědět, kteří potřebují pomoc, kteří se na nás obrátí,“ tvrdí Vít Kolář, mluvčí MZV. 

Národní protidrogová centrála si už dokonce vytvořila profil typického kurýra - člověk nejčastěji ze Severních Čech, člověk středního věku, bez zaměstnání v nějakých sociálních problémech. Nabídkou peněz se ale často nechají zlákat třeba i Britové. Těch je v Peru rovná stovka a britská ambasáda proto natočila varovné video. Tresty jsou nejméně osmileté a podmínky ve věznicích velmi špatné. 

Nejznámějšími českými pašeráky byli Emil Novotný a Radek Hanykovics. V roce 1995 dostali v Thajsku 50 let vězení. Vydávání bylo komplikované a podařilo se až po devíti letech. Hanikovics před čtyřmi lety zemřel a Novotného v roce 2008 omilostnil prezident Klaus. Šance, že by například Peru vydalo naše vězně do České republiky, je však nulová. Česko s Peru totiž nemá smlouvu o vydávání odsouzených.