Zastávka Třinec-střed – hádky utichly, stavba začne

Třinec – Cesta na vlak se pro Třinecké brzy výrazně zkrátí. Vznikne zastávka Třinec-střed, o jejíž potřebě se v posledních letech intenzivně diskutovalo. Nyní už je rozhodnuto a stavba zastávky, ale také podjezdu trati a podchodu musí rychle začít. Zaplatí ji nejenom železniční správa, ale také Moravskoslezský kraj, město Třinec a České dráhy.

Lidé, které nebavilo cestovat na vlak z centra Třince do poněkud odlehlé průmyslové oblasti, sepisovali petice za vznik nového nádraží. Narazili ale na odpor spoluobčanů, kteří se báli složité stavby uprostřed města. „Měli strach z hluku,“ vysvětlil Karel Badura, čeho se někteří Třinečtí především báli.

Nakonec se ale spory podařilo urovnat. „Bude to jenom zastávka, budou tam přístřešky, budou tam automaty na jízdenky,“ vysvětlila starostka Věra Palkovská. „V současné době bych si dokonce troufla říct, že se nesetkáváme s žádným nesouhlasem,“ dodala.

Reportáž Josefa Hladkého (zdroj: ČT24)

Součástí stavby budou kromě samotné zastávky i další prvky. Nejdražší bude silniční podjezd pod tratí zabudovaný v betonové vaně. Moravskoslezský kraj za něj zaplatí 300 milionů korun, za most přes podjezd zaplatí Správa železniční dopravní cesty dalších 27 milionů. Samotná zastávka bude už mnohem levnější, železniční správa za ni dá 32 milionů korun, ze svého ale zaplatí jenom polovinu. „Výstavba zastávky se dělá na podnět města a Českých drah. Takže město přispívá částkou devět milionů, České dráhy částkou sedm milionů,“ shrnul Pavel Suk ze SŽDC.

Současně se zastávkou vznikne také podchod pod tratí, zatímco stávající nadchod by měl být zrušen. Také v tomto případě chtěla železniční správa příspěvek, jinak hrozila, že podchod za 14 milionů nevznikne. Město proto podle starostky Palkovské přispěje dalším milionem.

Celkově si všechny stavby vyžádají téměř 400 milionů korun. Peníze musí všechny strany sehnat hned. V oblasti probíhá optimalizace a modernizace trati z Bohumína do Žiliny, do které po dokončení nebude možné patnáct let stavebně zasáhnout. Pokud by tedy zastávka nevznikla do konce letošního roku, nejspíš by se jí Třinečtí nedočkali už nikdy.