Lékaři podáním výpovědí trestný čin nespáchali

Praha – Lékaři, kteří v rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme podali hromadně výpovědi, nespáchali trestný čin. Podle šéfky Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 Evy Vycpálkové není trestně odpovědné ani vedení lékařských odborů, včetně odborového předáka Martina Engela. Státní zastupitelství obdrželo trestních oznámení hned několik. Šlo například i o možné podezření z vydírání.

„Hledali jsme, jestli by bylo možné použít nějaké trestněprávní ustanovení, a došli jsme k závěru, že nelze,“ řekla Vycpálková. Trestní oznámení na Engela podal například advokát Kolja Kubíček, podle něhož se odborář mohl dopustit vydírání. Další trestní oznámení podle serveru iDnes.cz směřovalo proti iniciátorům Děkujeme, odcházíme. Vedle organizování a podněcování nepokojů a obecného ohrožení poukazovalo například i na porušení Hippokratovy přísahy.

Eva Vycpálková:

„Pan Engel sám o sobě nemohl (trestný čin) spáchat. Pokud by byl někdo pachatelem trestného činu, tak by to byli lékaři. Ale lékaři nemohou být trestně odpovědní v tomto případě… Nikomu se nemůže upírat právo na podání výpovědi. A jestli podají výpověď v jeden den ve větším počtu, ani to nemůže být trestné.“

Na 3 800 českých lékařů podalo ke konci loňského roku výpovědi a odmítlo je stáhnout. Protestní akce skončila oficiálně minulý týden v pátek, den po podpisu memoranda mezi odboráři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Doktoři by si měli letos přilepšit o 5 000 až 8 000 korun měsíčně. V příštím roce by se jim měl plat bez nadbytečných přesčasů zvednout o deset procent a za dva roky by měl dosahovat 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy ve státě, tedy pokud to reforma dovolí.