Ze silnice zmizela svodidla, obec nemá na nová

Nemyšl (Táborsko) – Ze silnice nedaleko Nemyšle na Táborsku zmizelo téměř 250 metrů svodidel. Policie hledá zloděje, Nemyšl zatím zjišťuje, komu silnice vlastně patří. Radnice doufá, že komunikace není obecní. Nová svodidla totiž přijdou zhruba na 200 tisíc korun. Kdyby je Nemyšl musela pořídit sama, byla by to pro její rozpočet veliká zátěž.

Policisty terč krádeže překvapil. „S takto rozsáhlou krádeží svodidel jsme se doposud nesetkali. Mohla skončit jak ve sběrných surovinách, tak mohla být použita někde u jiné silnice,“ řekl policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Ke krádeži svodidel si zloději ovšem vybrali úsek, kde mohli krást bezpečně – silnice se téměř nevyužívá, protože nikam nevede. Vede nad dálnicí D3, k jejíž obsluze také slouží. Končí však v poli. „Myslím, si, že to vyžadovalo místní znalost nebo někoho, kdo z dálnice svodidla pozoruje a nějakým způsobem je našel,“ upozornila nemyšlská starostka Petra Konopiská.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Zatímco policisté chytají zloděje, úředníci začali zjišťovat, komu silnice vlastně patří. Je sice v katastru Nemyšle, během stavby dálnice ale postavil obslužnou komunikaci stát. Nemyšl má sice protokol o tom, že ji od Ředitelství silnic a dálnic před rokem a půl převzala, chybí ale vyčíslení hodnoty. Proto převod s největší pravděpodobností není dokončen a silnici vlastní pozemkový úřad. Obec doufá, že nová svodidla nebude muset nakoupit sama. „V současné době na to finanční prostředky nemáme,“ vysvětlila situaci starostka Konopiská.

Ředitelství silnic a dálnic ale odmítá, že by obci pomohlo – dokonce to ani nesmí. „Můžeme tyto opravy provádět pouze na silnicích, které máme ve své správě, což tato komunikace bohužel není,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Přestože sběrny svodidla nesmějí vykupovat, činí tak. Svodidla tak jsou oblíbeným cílem zlodějů i jinde. Například loni v září zmizelo 150 metrů z obdobné silnice u dálnice na Novojičínsku. Během letošního ledna zase nedaleko Poděbrad dva mladíci odmontovali ze svodidel a prodali do sběru celkem 43 dílů.