Statistici chtějí rozlousknout tvrdý oříšek - sečíst i bezdomovce

Praha – Poprvé v historii se při letošním sčítání budou centrálně sčítat bezdomovci. Poté, co s tímto nápadem přišlo Občanské sdružení azylových domů v ČR, se Český statistický úřad (ČSÚ) myšlenky chytil a přizpůsobil její realizaci svůj postup. Kolik bezdomovců je, jak jsou staří, jaké mají vzdělání, odkud jsou nebo jaké panují rozdíly mezi jednotlivými městy a obcemi, na tyto otázky si statistici slibují odpovědi. Dotazníky s bezdomovci budou vyplňovat proškolení pracovníci sociálních služeb. Za některými bezdomovci by sčítací komisaři měli vyrazit i do ulic, rozhodně však nepůjde o pravidlo.

„Předpokládáme, že pokud vědí, kde se takové osoby sdružují, že se je pokusí kontaktovat a přesvědčit, aby vyplnily sčítací formulář,“ předeslal práci komisařů místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Předseda Sdružení azylových domů v ČR Jiří Drastík tvrdí, že se hodně sází na nízko-prahová denní centra. „Tam docházejí lidé, kteří bydlí tzv. pod mostem nebo pod stanem, chodí se sem nasytit, umýt, za hygienou, vzít si čisté oblečení… Tam je budeme kontaktovat,“ upřesňuje.

Nikdo z těchto lidí ale nebude muset do formulářů napsat výslovně: „Jsem bezdomovec.“ Žádnou takovou kolonku totiž v dotazníku ani nenajdete. Počet lidí bez střechy nad hlavou se pak má zjistit tím, že navštíví a vyplní formuláře v jednom ze 390 sčítacích obvodů, tedy tam, kde jsou nízkoprahová denní centra nebo azylové domy.

Speciál Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (zdroj: ČT24)

I když bude sčítání bezdomovců bezpochyby tvrdým oříškem, odborníci věří, že se z něj podaří získat relevantní data, která lidem bez domova zpětně pomohou. „My chceme tyto údaje použít především pro státní správu a samosprávu, proto abychom s nimi byli schopni vyjednávat, kterým směrem se má tato práce vydat, jak má být nastavena především prevence,“ podotkl ve speciálu ČT24 ke sčítání předseda Sdružení azylových domů ČR Jiří Drastík.

Sečteny budou i menšiny

Při sčítání ČSÚ cílí také na menšiny, přihlásit se ke své národnosti je podle něj důležité. „Pokud se v dané obci přihlásí k určité menšině víc než deset procent nebo k určité národnosti, potom je obec povinna vytvořit výbor, který se zabývá menšinovými problémy,“ tvrdí předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Na severu Čech a severní Moravě, kde žije významné procento Romů, budou jako asistenti sčítacích komisařů působit terénní romští pracovníci. Jen v Ostravě jich bude 20. Podle koordinátorky Lýdie Poláčkové spočívá přínos asistentů v tom, že znají klienty a mohou jim pomoct. „Je jen na klientovi, zda do dotazníku romskou národnost uvede, nebo ne,“ dodává koordinátora. Při posledním sčítání v roce 2001 se k romské národnosti přihlásilo necelých 12 tisíc lidí. Každému ale zůstává svobodná volba, otázka národnosti je totiž dobrovolná.

Vydáno pod