Nečasovi se nelíbí odchod protikorupčního šéfa Vrby

Praha - Premiéru Petru Nečasovi se nelíbí odchod šéfa protikorupční policie Libora Vrby, který si ve středu podal žádost o civil. Nečas v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) řekl, že je to chyba. „Nepovažuji to za pozitivní zprávu,“ řekl Nečas. Podle něj každý šéf podobného útvaru potřebuje řádově několik let na to, aby mohly přijít náležité výsledky. „Nechci to dopředu nějak přísně hodnotit. Ale v tom, co se děje v rámci policie zatím nevidím něco, co by přispělo ke zkvalitnění její práce,“ uvedl Nečas.

Vrba po schůzce s novým policejním prezidentem Petrem Lessym oznámil, že odchází z osobních důvodů. Podle některých médií ministr vnitra Radek John (VV) už dříve práci Vrbova útvaru kritizoval. John (VV) už dříve o útvaru řekl, že zatím nedokázal v rámci boje proti korupci chytit ani jednu „velkou rybu“. Podle Johna je údajně navíc zatížen častými úniky citlivých informací. 

I Lessy nedávno práci protikorupční policie kritizoval a chtěl se s Vrbou kvůli tomu sejít. Uvedl, že útvar vzhledem k počtu členů a k situaci v Česku nestíhá dostatečné množství korupčních trestných činů. Policejní prezident ale ocenil aspoň to, že počet vyšetřovaných kauz stoupá, a uvedl, že Vrbu se zatím odvolat nechystá.