Policejní zátah odhalil desítky opilých nezletilých

Praha - Téměř sto opilých mladistvých si při své páteční razii připsala na konto policie. Na akci pozvala i média a následně předala spisy rodičům a spisy poté městským úřadům. Kdo konkrétně mladistvým naléval a jak bude potrestán, už dál nezjišťuje. Kromě Brna a Prahy si policisté posvítili také na noční kluby a restaurace na Jinřichohradecku. Policie loni provedla takových akcí stovky. Do dvou největších – o letních prázdninách a o Vánocích, se zapojili policisté z celé republiky. Letos plánují zátahů ještě víc.

„Výsledky těchto akcí předává policie městské části. To, jak to správní řízení dopadne, už není věcí policie,“ připomněla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Potrestání konkrétních viníků pak už je výhradně na radničních úřednících. Například na radnici Prahy 7 loni skončila asi třicítka spisů. A často došlo i na pokuty. „Používáme maximální možnou sazbu, tedy 3 000 korun, které jsou udělovány obsluze, jež ten alkohol nalila,“ upřesnil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Radek John, ministr vnitra:

„Hlavní je, milé děti, bude jezdit policie, a pokud budete pít v restauracích, tak rodiče si budou pro vás chodit a bude bouřka.“

Bohužel, udělování pokut je ve většině případů neúspěšné. Pokud policie na místě nezjistí vinu konkrétního číšníka nebo barmana, úředník to ze své kanceláře o pár dní později nemá šanci zjistit vůbec. „S barmany je to jednoznačně problematické, tam se to nedaří prokazovat. Nejsme schopní ukázat prstem na konkrétního člověka,“ potvrdil mluvčí Brno-střed Roman Burian. Postihu se pak většinou vyhnou i provozovatelé restaurací. Například Praha 4 se je od začátku roku pokoušela pokutovat už čtyřikrát. Jak potvrdil mluvčí Prahy 4 Michal Sochor bohužel se nepodařilo vinu těm provozovatelům prokázat a museli jsme ty případy odložit.

V Jindřichově Hradci si policie počíhala na mladistvé

Mimořádně rozsáhlý policejní zátah zažili v noci lidé v Jindřichově Hradci a Nové Bystřici. Tři desítky policistů společně se strážníky a zaměstnanci magistrátu kontrolovali v barech a restauracích nalévání alkoholu mladistvým. A okolní silnice mezitím obsadili jejich kolegové z dopravní policie. Mimořádná razie skončila dvě hodiny po půlnoci. Desetině z asi osmdesáti kontrolovaných ještě nebylo osmnáct a měli v sobě alkohol. A přestupku, přečinu nebo trestného činu se také dopustila desetina z padesáti zastavených řidičů.

Koordinovanému zásahu, se provozovatelé barů a diskoték mohou jen těžko vyhnout. Kontrolovaným lidem zpravidla přichází SMS zprávy o akci až ve chvíli, kdy dýchají do měřících přístrojů. Z jejich pohledu jde hlavně o demonstraci síly. „Je to v takové síle a počtu, aby se předešlo tomu, aby se podniky mezi sebou domluvily. Proto je celá akce v několika podnicích,“ doplnil vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v Jindřichově Hradci David Piler.