Českomoravská, Vysočanská a Kačerov dostanou nový kabát

Praha – Pražský dopravní podnik se zbavuje vestibulů metra. Od nového soukromého majitele požaduje, aby je opravil a finančně se podílel na vybudování bezbariérových přístupů. Zatím dopravní podnik nabízí tři stanice, už nyní je ale jasné, že jich bude více. O zájemci město ještě nechce mluvit. Kolik na prodeji vestibulů vydělá, také není jasné.

Ze stanic zmizí herny i sázkové kanceláře

Mluvčí DP Ilona Vysoudilová:

„Ve smlouvách bude ošetřeno to, aby ve vestibulech nevznikaly herny a další objekty, které nechceme, aby se v tom objektu objevovaly.“

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Vstup do stanice Českomoravské příliš ukázkový není. Zdobí ji herna, bar či sázkové kanceláře. To se ale brzy změní. Lidé, kteří ji využívají především, když se v přilehlé areně konají sportovní nebo kulturní akce, se mohou těšit, že se situace brzy zlepší. „Jeden z aspektů zakomponování těchto vestibulů do okolní výstavby je ten, aby byly součástí, a to znamená, i ta bezpečnost i ta čistota tam byla maximálně zajišťována,“ tvrdí náměstek pro dopravu Karel Březina (ČSSD).

Velké změny také čekají vestibul stanice Vysočanská a Kačerov. „Tento projekt přinese dopravnímu podniku hlavně úspory na úklid stanic, údržbu a další spojené náklady,“ dodává Vysoudilová. Už nyní se ale uvažuje o prodeji dalších stanic. Nový majitel by je měl proměnit například po vzoru Hlavního nádraží.

Hlavní nádraží se jen blýská

Místo bezdomovců specializované obchody, kavárny nebo pekárny – to je dnešní vstupní hala Hlavního nádraží. Rekonstrukce objektu trvá již čtyři roky a stále není u konce. „Jsme zhruba na 75 procentech prací, musí se ještě udělat střecha, Fantova kavárna,“ tvrdí mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamřík.

Nový správce za opravu Hlanvního nádraží zaplatí zhruba jednu miliardu korun. Celá rekonstrukce bude hotová za dva roky. Proměnou ale prochází i sousední Masarykovo nádraží - tam bude první etapa vidět už letos v létě. Kdy se promění vybrané stanice metra, ale zatím jasné není.

Vydáno pod