Ženevský autosalon - sto novinek i nová škodovka

Ženeva - V Ženevě dnes začíná 81. mezinárodní autosalon, který představí téměř stovku automobilových novinek. Největší česká automobilka Škoda Auto se chce prezentovat novým logem a inovovaným designem. Mladoboleslavská automobilka ukazuje i designovou studii nového vozu a ve výstavní premiéře uvádí sportovně vyhlížející Fabii Monte Carlo. Automobilka Hyundai představuje nový model i40 netradičně nejprve v provedení kombi, který by se na evropském trhu měl objevit v červnu. Evropský debut si odbude také revoluční třídveřové kupé Veloster.

Škoda Auto na autosalonu představuje koncept Vision D jako ukázku budoucího směřování značky. Vision D je poměrně velký pětidveřový liftback, který připomíná současnou Octavii. Podle redaktora Lidových novin Vladimíra Kalába je nejdůležitější novinkou ženevského autosalonu právě Vision D od Škody Auto. Studie zaujala i řadu dalších novinářů. Mladoboleslavská automobilka odhalila v předvečer autosalonu také své nové logo.

Ve výstavní premiéře firma rovněž uvedla edici vozu Fabie Monte Carlo, který představila u příležitosti letošního 100. ročníku legendární rallye. Vůz disponuje sportovním podvozkem, dynamickým vzhledem s černými doplňky a interiérem známým z verze RS.

Korejská automobilka Hyundai dnes představila ve výstavní premiéře nový model i40, kterým chce konkurovat Škodě Superb nebo Fordu Mondeo. Na trh přijde v červnu, zprvu bude v nabídce sedan, na podzim chce Hyundai zahájit výrobu kombi verze. Od počátku nabídne korejská automobilka dva benzinové a dva dieselové motory o výkonu od 115 do 177 koní. Již v příštím roce hodlá automobilka v Evropě prodat 60 tisíc vozů a dostat se tak na úroveň první pětky v segmentu.

Opel přichystal premiéru studie Opel Zafira Tourer Concept, která by měla ukázat, jakým směrem se bude ubírat nástupce velkoprostorového vozu. Saab ukáže kombi 9-5 Sportwagon, Mercedes odhalil kupé ve třídě C a Audi předvede koncept nové A3. Volkswagen slibuje modernizovanou verzi modelu Tiguan a Peugeot nový 308 Allure.

Vedle konceptu Bulli Volkswagen v Ženevě uvedl nový Golf Cabriolet, který je schopný rozložit střechu za 9,5 vteřiny, a také modernizovanou verzi terénního Tiguanu. Tiguan je i nadále jediným terénním vozem ve své třídě, který lze objednat ve dvou verzích vyladěných přednostně buď pro jízdu na silnici, nebo v terénu.

Ford v Ženevě představil nový model B-Max. Už z názvu je zřejmé, že jde o menší alternativu ke kompaktnímu MPV C-Max. Nahradí tak dosud vyráběný a v Česku velmi populární model Fusion. Oproti současné verzi Fiesty, z jejíž přechůdkyně vycházel Fusion, je B-Max o 11 centimetrů delší. Automobilka dále v Ženevě představila pick-up Ranger Wildtrak, evropskou premiéru měl sportovně užitkový model Vertrek postavený na platformě fordů segmentu C.

Italský výrobce sportovních vozů Ferrari představil první model s pohonem všech kol. Auto pod označením FF nabídne místo pro čtyři pasažéry a výkon 660 koní. Pohon všech kol je vlastní konstrukce Ferrari a výrobce udává, že je o polovinu lehčí než srovnatelné systémy. Spolupracuje s nejnovější generací magnetoreologických tlumičů a novými karbon-keramickými brzdami Brembo. Přenos hnací síly zajišťuje dvojspojková převodovka F1.

Nové Lamborghini Aventador, které má nahradit model Murciélago, dorazí k prvním zákazníkům na konci letošního léta. Zástupci společnosti to oznámili při představení vozu na autosalonu v Ženevě. Vůz je vybavený 12válcovým motorem o objemu 6,5 litru a výkonu 700 koní.

Mezi taháky výstavy by měly patřit i nové Pagani Huyara nebo nejrychlejší Jaguar všech dob pod označením XKR-S. I ženevský autosalon by měl ukázat pokroky jednotlivých značek na poli hybridních vozů a elektromobilů.

První dva dny autosalonu jsou určeny pro odborníky a novináře, veřejnosti se otevře ve čtvrtek. Vstupné na výstaviště Palexpo je 16 švýcarských franků (asi 300 Kč).

Vydáno pod