Skupina podnikatelů obrala stát na daních o půl miliardy

Ostrava - Protikorupční policie odhalila rozsáhlý případ krácení daní. Z nezákonných machinací s pohonnými hmotami obvinila během minulého týdne celkem devět lidí. Stát na daních v letech 2008 až 2010 připravili o 520 milionů korun. Obvinění působili ve vrcholných pozicích několika akciových společností nebo s. r. o. se sídlem na severní Moravě a v Praze. Hrozí jim pět až deset let vězení.

Od roku 2008 společně obchodovali pohonnými hmotami. „Prováděli to po vzájemné domluvě a ve společném úmyslu zkrátit daňovou povinnost prostřednictvím uměle vytvořeného řetězce obchodně a personálně provázaných obchodních společností,“ popsal mechanismus mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Objem obchodů s motorovou naftou a benzinem Natural 95 dosahoval několika desítek milionů litrů. „Obvinění při svých obchodech řádně přiznávali a platili spotřební daň z minerálních olejů. Rovněž řádně přiznávali daň z přidané hodnoty, tu však již nezaplatili z důvodu uměle vyvolané insolvence firmy,“ dodal policista.

Svým jednáním měli obvinění způsobit státu škodu v celkové výši přesahující 520 milionů korun. Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zajistili majetek obviněných v hodnotě přesahující 36 milionů korun.