Ústavní soud zamítl stížnost kvůli povolebním schůzím Senátu

Brno – Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost senátorů za Severočechy.cz Aleny Dernerové a Jaroslava Doubravy. Ti byli zvoleni v podzimních volbách, nelíbilo se jim ovšem, že ještě po volbách rozhodoval Senát ve starém složení např. o zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu. Dernerová a Doubrava požadovali, aby soud zrušil všechna usnesení, která Senát ve starém složení po volbách přijal.

„V případě, že bylo nutné ihned po volbách rozhodovat o řadě zákonů, nic nebránilo vedení Senátu, aby ihned po volbách vyzvalo nově zvolené senátory, aby se ujali svých práv a povinností v souvislosti s jejich mandátem,“ stálo ve stížnosti Severočechů.cz. 

Jenomže podle Ústavního soudu šlo o návrh podaný neoprávněnou osobou. Dernerová a Doubrava totiž nepodali typickou senátorskou stížnost, pro kterou by museli nasbírat více podpisů svých kolegů. Své návrhy podali jako fyzické osoby a poukazovali v nich na údajný zásah do základního politického práva na účast na správě věcí veřejných. Podle soudu ale žádné z napadených usnesení Senátu nijak nezasahuje do základních práv stěžovatelů. Proto nebyli oprávněni k podání ústavní stížnosti.  

Ústavní soud označil stížnost za „svérázně koncipovanou“. Pisatelé stížnosti chybovali například v tom, že navrhli zrušení usnesení Senátu. Takovou pravomoc ale Ústavní soud nemá. Může zrušit zákon nebo jeho část až po jeho definitivním přijetí. „Ústavní soud není oprávněn rušit akty parlamentu, které byly vydány v průběhu legislativního procesu a teprve směřují k přijetí zákona. (…) K rozhodnutí o zrušení usnesení Senátu v nedokončeném legislativním procesu není Ústavní soud příslušný,“ stojí v nálezu, který jako soudkyně zpravodajka připravovala Ivana Janů.

Senátor Doubrava v reakci na nález uvedl, že odmítavý verdikt ústavních soudců očekával, přestože je přesvědčen o tom, že soud nemá v tuhle chvíli pravdu. odmítnutím pro neoprávněnost navrhovatele prý z celého problému soud „elegantně vybruslil“. O dalších krocích chce senátor rozhodnout až poté, co dostane písemné zdůvodnění verdiktu.

V loňských pozdimních volbách do Senátu výrazně posílila ČSSD, která získala nadpoloviční většinu hlasů. Senát ale ještě ve starém složení, kde dominovala pravice, schválil řadu usnesení, mimo jiné některé reformní zákony nebo zvýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu. Tyto body přitom sociální demokraté nepodporovali.

Zastupitel Ústeckého kraje (Severočeši.cz) Jaroslav Doubrava
Zdroj: ČT24
Vydáno pod