Třetina léčiv a úhrad od jara zlevní

Praha - Maximální ceny třetiny léčiv se pravděpodobně sníží od jara zákonem o sedm procent, stejně jako úhrady od zdravotních pojišťoven. Doplatky za tyto léky se tím vrátí na úroveň loňského roku. Snížení má platit rok a týká se léků, u kterých Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění. Počítá s tím poslanecká předloha, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Stejné opatření platilo už loni v rámci takzvaného Janotova úsporného balíčku s cílem ušetřit náklady zdravotních pojišťoven. Vládě se ale nepodařilo prodloužit toto opatření tak, aby platilo už od začátku letošního roku. Ceny dosud nezrevidovaných léků se tak budou v průběhu roku měnit, což by podle senátorky Aleny Dernerové (za Severočechy.cz) zavdat příčinu k ústavní stížnosti.

Výhrady vůči návrhu měli i opoziční sociální demokraté, podle nichž se po jejím přijetí zvýší doplatky za léky. Lékárny budou totiž ještě nějaký čas prodávat přípravky nakoupené v období, kdy snížení cen neplatilo, ovšem po vstupu návrhu v platnost se sníží doplatky od pojišťoven. Vladimír Dryml (ČSSD) výši doplatků pacientů odhadl na deset až dvacet milionů korun měsíčně. Neschválení návrhu by ale podle něj znamenalo daleko větší škody, neboť zdravotní pojišťovny by musely na úhradách vyplatit zhruba stovku milionů korun měsíčně. Rozdíl půjde na vrub zisků farmaceutických firem.

SÚKL podle jeho ředitele Martina Beneše zrevidoval skupiny léčiv, které jsou nejčastěji užívané, což znamená úsporu zhruba 5,5 miliardy korun. Navrhovaný zákon podle něj přinese pojišťovnám úsporu výdajů kolem 800 milionů korun ročně.

Výrobna léčiv
Zdroj: ČT24
Vydáno pod