Hašek popřel údajnou dohodu o rozdělení moci se Sobotkou

Praha - Kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek popřel údajnou dohodu o rozdělení moci v sociální demokracii se svým rivalem Bohuslavem Sobotkou. Spekulaci, že na základě údajné dohody přepustí křeslo předsedy ČSSD Sobotkovi, označil za virtuální realitu. Hašek ve vyjádření pro Právo uvedl, že tyto spekulace jsou „někým připravený virtuální příběh, který má někomu pomoci a někomu uškodit před blížícím se sjezdem ČSSD“. Informaci o údajné mocenské dohodě ve prospěch Sobotky přinesla čtvrteční Mladá fronta Dnes.

„Celou dobu kampaně jasně deklaruji, že ze sjezdu musí vyjít sociální demokracie posílená, jednotná a sebevědomá. Samozřejmě budeme uvnitř ČSSD hledat logický koncensus na budoucím směřování, na programových prioritách či na změně stanov. Vše ale nakonec bude v rukou delegátů sjezdu, pouze oni legitimně rozhodnou,“ prohlásil Hašek. „Podobné spekulace vychází z tábora Slávkových (Sobotkových) ideologů. Volba předsedy musí proběhnout normálním způsobem z více kandidátů,“ napsal na Facebooku místopředseda strany a další Haškův člověk Zdeněk Škromach.

Krajské nominace, v nichž regionální organizace doporučují svým delegátům, komu dát hlas, skončily vyrovnaně – Hašek i Sobotka mají po sedmi nominacích. MF Dnes napsala, že „straničtí lobbisté“ řeší, jestli by nebyla možná dohoda – ze Sobotky by byl předseda a z Haška první místopředseda strany. Sobotka existenci dohody o rozdělení moci nevyvrátil. Na dotaz Práva k tomu pouze uvedl, že je v ČSSD silná poptávka, aby strana fungovala sjednocená. Tedy, aby výsledkem sjezdu bylo uspořádání, které by znamenalo, že členem vedení ČSSD bude jak on, tak Hašek. MF dále spekuluje, že Sobotka svoji pozici ve straně pomalu posiluje, a tedy Hašek může počkat až na další volební sjezd.

Nového šéfa si sociální demokraté zvolí na stranickém sjezdu v pátek 18. března v Brně. Téměř šest stovek delegátů bude volit tajně.