Pendolino z Brna do Prahy je opět „zadarmo“

Praha – Přilákat cestující do Pendolina mezi Brnem nebo Břeclaví a Prahou chtějí České dráhy už dříve vyzkoušeným způsobem – místenky budou ve vlaku Slovenská strela sice nadále povinné, jejich cena ale bude činit 0 korun. Oproti minulosti, kdy byly místenky do Pendolina pro trasu Břeclav–Brno–Praha a zpět zdarma vždy, budou se tentokrát prodávat pouze pro část míst. Po jejich vyprodání bude i místenka mezi Brnem a Prahou stát 200 korun, pro majitele In-karty 100 korun.

Pendolino jezdí letos v úseku Brno–Praha na jednom páru spojů – ráno z Bratislavy přes Brno do Prahy a večer zpět. Dráhy nabízely místenky zdarma v minulých letech, kdy jezdilo Pendolino ráno z Prahy do Vídně a večer zpět. K tomuto kroku přiměl společnost nezájem o Pendolino, místenky totiž byly v některých případech dražší než samotné jízdenky z Prahy do Brna. V loňském roce ale byla tato sleva zrušena.

K letošnímu obnovení místenek zdarma mají dráhy stejný důvod jako k jejich prvotnímu zavedení. „Chceme podpořit využívání Slovenské strely k cestování mezi Prahou a Brnem nebo Prahou a Břeclaví,“ vysvětlil Vladimír Peléšek, ředitel Odboru produktů a obchodu ČD.

Kolik místenek zdarma bude k dispozici, dráhy nechtějí uvést. „Kontingent se bude měnit v čase. Každopádně platí, že když si budete doklady kupovat v dostatečném předstihu, máte větší šanci, že si místenku za nulovou cenu pořídíte,“ uvedl Vladimír Peléšek.

Místenku zdarma lze v elektronickém obchodu ČD získat pouze současně s jízdenkou Praha–Brno nebo Praha–Břeclav, v pokladně stačí k jejímu získání předložit i dříve zakoupenou jízdenku.