Vondra počká na vyšetření Krejčíkova odchodu

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) počká na výsledky vyšetřování případu odchodu Miroslava Krejčíka z čela vojenského zpravodajství. Až poté rozhodne o dalším osudu generála Pavla Adama. Sněmovní výbor pro obranu Vondru ve čtvrtek vyzval, aby zajistil, že Adam, který je nyní zaměstnancem velitelství NATO v Bruselu, „nebude v budoucnu vykonávat žádnou funkci pro ČR“. Člen tohoto výboru Václav Klučka (ČSSD) dnes také oznámil, že podá na bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou trestní oznámení. Podle něj pověřila své podřízené, aby na Krejčíka sbírali kompromitující materiály.

„Výzvu nepodceňuji, ale okolnosti odvolání bývalého ředitele vojenského zpravodajství nyní vyšetřuje vojenská policie, která v této věci zahájila úkony trestního řízení. Počkám na výsledky tohoto vyšetřování,“ sdělil Vondra v tiskovém prohlášení. Okolnosti Krejčíkova odchodu z vedení vojenské rozvědky a kontrarozvědky byly podle Vondry nestandardní. „Cítil, že ty okolnosti byly podivné. Svým způsobem podivné skutečně byly. To nebyl standardní odchod z funkce,“ řekl po čtvrtečním jednání výboru novinářům Vondra.

Vlasta Parkanová pro ČT v reakci na Vondrova slova o nestandardnosti Krejčíkova odchodu z funkce:

„Mohu jen spekulovat, proč říká takové věci, aniž by se zajímal o to, co na danou věc říkám já, nebo mě kupříkladu informoval o tom, že materiál, který je teď předmětem tolika mediálních ohlasů, vůbec odtajnil. Abych i já měla přístup k informacím, které byly čtyři roky někde uskladněny a teď byly vytaženy.“

Spekulovalo se o tom, že za vznikem materiálu stál právě generál Pavel Adam, Krejčíkův tehdejší náměstek. Adam ale tvrdí, že vše bylo jinak. O podrobnostech hodlá veřejně hovořit až po schůzce s ministrem Vondrou. „Ministrovi chci vysvětlit verzi, která možná nebude úplně identická s verzí pana Krejčíka, jinými slovy to, jak to vidělo vojenské zpravodajství,“ prohlásil Adam. Datum schůzky zatím nepadlo.

V souvislosti s Krejčíkovým odchodem branný výbor ve čtvrtek vyzval nynější místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09) k odstoupení z veřejných funkcí. Výzvu prosadili v poměru 10:9 především poslanci ČSSD. Zabránit tomu včera na jednání mohli koaliční partneři. Řada z nich ale z výboru odešla předčasně.

Třeba kolegyně Parkanové z TOP 09 Ludmila Bubeníková měla zakoupenou jízdenku a spěchala na vlak do Ostravy. „Já jsem totiž ani netušila, že by se mělo vůbec o něčem hlasovat,“ uvedla k průběhu jednání. „Dali jsme si pět minut pauzu, abychom si připravili dané usnesení a poradili se. Teprve po této přestávce došlo k onomu hlasování,“ uvedl předseda Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) s tím, že nešlo o žádné zneužití poslanců.

Poslanec Klučka podá na Parkanovou trestní oznámení

Místopředsedkyně sněmovny Parkanová se zároveň pozastavila nad tím, že na jednání výboru nebyla vůbec pozvána. Poslanec ČSSD a člen sněmovního bezpečnostního výboru Václav Klučka (ČSSD) v dnešních Událostech, komentářích namítl, že jako členka sněmovny měla možnost na jednání přijít. Parkanová ale upozornila, že jednání bylo svoláno s úplně jiným programem.

Klučka v ČT dále oznámil, že na Parkanovou podá trestní oznámení kvůli tomu, že překročila své kompetence tím, že pověřila podřízené Krejčíka, aby o něm sbírali kompromitující materiály. „Podávám trestní oznámení na paní místopředsedkyni Parkanovou, protože jako ministryně obrany minimálně v jednom dokumentu porušila zákon, protože uložila něco, co uložit nemohla,“ prohlásil Klučka.

Parkanová: Zbavte mlčenlivosti autory zprávy o Krejčíkovi

Vlasta Parkanová rezignovat nehodlá. Dnes v Událostech, komentářích ale vyzvala ministra Vondru, aby zbavil mlčenlivosti autory zprávy o Miroslavu Krejčíkovi. „Mě mrzí, že Výbor pro obranu a bezpečnost nechtěl vyslechnout šest signatářů, eventuelně osoby další. Ještě víc mě to mrzí na pana ministra Vondru. Chci ho vyzvat k tomu, aby zprostil mlčenlivosti ty osoby, které psaly tento materiál. Nepochybuji o tom, že jejich svědectví by bylo velmi přínosné,“ řekla exministryně obrany. Věří, že lidé mohou přinést jiný pohled na události, které Krejčík ve čtvrtek poslancům popsal. „Je to tvrzení proti tvrzení,“ podotkla.

  • Vlasta Parkanová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2311/231021.jpg
  • František Bublan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229190.jpg
  • Václav Klučka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2372/237192.jpg