Výběr mýtného je rekordní, peníze na opravy přesto chybí

Praha - Volání krajů, aby jim ministerstvo dopravy přispělo na opravy zimou zdevastovaných silnic, vyzní zřejmě naprázdno. A to přesto, že třeba na mýtném vybere letos úřad podstatně více, než původně počítal. První odhady po lednovém zdražení mluvily o necelých osmi miliardách, ale už teď je jisté, že suma bude vyšší podle odhadů možná až o 1 miliardu korun.

Kraje potřebují na rozbité silnice přes dvě miliardy korun. Mezi nejhorší silnice patří na Jičínsku úsek z Miletína do Lázní Bělohrad, na který se nesáhlo už od roku 2003. „Když se to letos neudělá, tak asi bude čím dál tím víc stížností a problémů. Už dneska má hodně řidičů rozbitá auta,“ uvedl starosta Miletína Miroslav Nosek.

Na druhé straně jsou rekordní výběry z mýta, se kterými ministerstvo dopravy ani nepočítalo. V lednu se totiž vybralo skoro o polovinu více než loni. V únoru o třetinu. Stát by tak letos mohl získat až o miliardu korun navíc. „My odhadujeme že by se mohlo alespoň podle toho současného stavu vybrat o 600 milionů až miliardu více, než byl ten střízlivý odhad,“ řekl zástupce generálního tajemníka ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř.

Kraje chtějí peníze na opravu silnic (zdroj: ČT24)

O posílání části vybraných peněz do krajů přitom ministerstvo dopravy zatím neuvažuje. „My sami budeme na naše silnice žádat o dotace vládu, protože ty škody jsou opravdu rekordní. A spíše, než by to šlo na pomoc kraji, dovedeme si představit, že bychom o to méně požádali vládu pro silnice naše, to znamená dálnice a rychlostní silnice,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Loni přitom kraje dostaly na opravy silnic druhé a třetí třídy mimořádnou dotaci 750 milionů korun. Hejtmani ale potřebují pomoc i letos. Budou o tom jednat s ministrem dopravy Bártou a právě vyšší výběr mýtného by měl být jeden z argumentů. „Zvýšené mýtné samozřejmě přináší také určitý odliv nákladní dopravy, konkrétně v Pardubickém kraji, na pětatřicítku, která doposud není zpoplatněná. Takže je to i zdůvodnitelné, proč bychom z toho měli aspon část dostat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Největší škody napáchala zima a kamiony ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Tam budou letos na opravy potřebovat dohromady přes 600 milionů korun.