Klaus představil Rok osmý, do soukromí se stahovat nehodlá

Praha - Prezident Václav Klaus chce i po konci svého prezidentského mandátu v roce 2013 zůstat ve veřejném životě. Do soukromí se prý nestáhne. Prezident to dnes řekl při představení už tradiční knihy Rok osmý, bilancující jeho posledních dvanáct měsíců v úřadu. V ní se ohlíží za událostmi uplynulého roku na české i světové politické scéně.

„Pokud mně síly umožní, tak já určitě zůstanu ve veřejném světě, určitě se nestáhnu do soukromí. Jaká bude konkrétní forma, je zbytečné říkat dopředu,“ řekl Klaus. Při bilanci minulého roku v české politice poznamenal, že se zásadním způsobem změnila česká politická scéna, když „padli“ do té doby dominantní lídři ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek a sociální demokracie drtivě vyhrála komunální volby.

Klaus je výraznou postavou politické scény

Představení knihy Rok osmý (zdroj: ČT24)

Klaus v poslední době z prezidentského úřadu aktivně zasahuje i do vládní politiky. Jeho vliv na exekutivu se posílil mimo jiné tím, že na Pražském hradě v prosinci na poslední chvíli pomáhal urovnat konflikt mezi koaličními stranami. Až po jeho intervenci Věci veřejné slíbily další podporu vládě.

Minulý týden Klaus poprvé vážněji kritizoval některý z vládních chystaných reformních kroků. Koaliční plán důchodové reformy, který už schválili ekonomičtí ministři vlády, je podle něj příliš rychle připravený a vláda ho špatně vysvětluje. Dnes Klaus zmínil, že v debatě o důchodové reformě chce pokračovat. V následujících dnech a týdnech prý zveřejní další články na toto téma.

„Nebyly zodpovězeny některé daleko zásadnější otázky než parametry, o kterých se takzvaně hovoří v této souvislosti,“ řekl Klaus. Zatím je podle něj ale předčasné uvažovat o tom, zda by vládní návrh důchodové reformy vetoval. Odhadl, že se k němu související zákony dostanou zhruba na podzim a do té doby se prý ještě o návrhu povede debata.

Ke Klausovým výhradám k důchodové reformě se připojily i vládní VV. Poslanec a rozpočtový expert strany Michal Babák v médiích uvedl, že VV nepodpoří důchodovou reformu, jestliže koaliční partneři veřejnosti dostatečně nevysvětlí, proč je kvůli ní nutné zvyšovat daň z přidané hodnoty.

Roky Václava Klause
Zdroj: ČT24