Stoletý MDŽ součástí kampaně OSN proti násilí na ženách

Praha - Letos slavíme přesně 100 let od oficiálního zrození Mezinárodního dne žen (MDŽ). Přestože v Česku je tento svátek spojován především s komunistickou propagandou, za jeho vznikem stojí boj za práva žen, především pak za to volební. Letošní oslavy něžného pohlaví chce využít i OSN – chystá se totiž nastartovat rozsáhlou mediální kampaň proti násilí na ženách. První rok oficiálních oslav se ujal jen v pěti státech. Dnes se mezinárodní den žen připomíná po celém světě. V Česku se tento svátek vrátil na stránky kalendářů jako významný den v roce 2004. I dnes se ale názory na jeho smysl různí.

Na mezinárodní den žen by se měla rozjet rozsáhlá kampaň OSN proti násilí na ženách pod patronátem generálního tajemníka Pan–ki Muna. Jejím cílem je rozšířit povědomí o násilí na ženách. Podle organizace se totiž s nějakou formou násilí setká 70 procent z nich. Každá pátá se podle čísel OSN stane obětí znásilnění nebo pokusu o něj.

Přestože MDŽ letos oficiálně slaví sto let, jeho kořeny sahají ještě o pár roků hlouběji. V roce 1908 rozhodla Socialistická strana USA, že poslední únorovou neděli se bude slavit Národní den žen na počest památné demonstrace newyorských švadlen bojujících nejen za volební práva, ale také prosazení lepších pracovních podmínek. V roce 1910 v Kodani navrhla vyhlášení Mezinárodního dne žen německá socialistka Clara Zetkinová, ale pevné datum stanoveno nebylo. V následujícím roce, tedy právě před sto lety, se poprvé slavil MDŽ v Rakousko-Uhersku, v Dánsku, v Německu a ve Švýcarsku - oslavy ovšem připadly na 19. března.