Havel je se zánětem dýchacích cest v nemocnici

Praha - Exprezident Václav Havel, který dostal akutní zánět dýchacích cest, leží v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Havlova kancelář potvrdila, že je v péči lékařů interní kliniky. Koncem března má premiéru film Odcházení, v němž Havel v roli režiséra převedl svoji divadelní hru na filmové plátno. Ještě v pondělí se Havel, jehož trápily potíže s dýcháním, léčil doma, zrušil však program pro následující dny.

„Zdravotní stav pana exprezidenta je stabilizovaný a je v péči našeho lékařského konzilia a pečuje o něj také jeho manželka,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Pro exprezidenta znamená jakékoli respirační onemocnění zvýšené riziko, protože mu lékaři v roce 1996 odebrali polovinu pravé plíce kvůli zhoubnému nádoru. Havel, jemuž letos v říjnu bude 75 let, má potíže se zdravím často, a to nejen s plícemi. Několikrát byl hospitalizován kvůli srdeční arytmii, náročnou operaci musel absolvovat také kvůli proděravělému tlustému střevu.

Nepříznivé pro Havlovo zdraví je i to, že léta kouřil a že v 80. letech byl jako disident vězněn. Havlův film jde do kin 24. března, dva dny předtím se koná slavnostní promítání v Praze. Havlův asistent Martin Vidlák v pondělí předpokládal, že do uvedení svého filmu bude bývalý prezident vyléčen.

Vstup Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Hospitalizace Václava Havla

  • 14. března 1990 - Havel se podrobil operaci břišní kýly, po třech týdnech byl propuštěn do domácího ošetřování.
  • Listopad 1996 - Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.
  • 14. dubna 1998 - Havel, který pobýval od 9. dubna v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravělého tlustého střeva. Do Prahy se vrátil 6. května a léčil se v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).
  • 26. července 1998 - Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života.
  • 5. června 2000 - Havlovi odstranili lékaři břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva.
  • 12. února 2001 - Havla hospitalizovali v ÚVN se zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu.
  • 24. září 2001 - Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi.
  • 17. července 2002 - Kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován.
  • 22. listopadu 2004 - Havel, který byl na návštěvě na Tchaj-wanu, uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti.
  • 19. ledna 2008 - Havel byl převezen do nemocnice kvůli srdeční arytmii, začátkem února byl propuštěn domů a pokračoval v domácí rekonvalescenci.
  • 12. ledna 2009 - Havel absolvoval na ORL klinice v Motole drobnou operaci, při níž mu byl odstraněn zánět z krku. Jeho pooperační stav však poté vážně zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku a jeho život byl podle lékařů ohrožen. Po 18 dnech byl Havel propuštěn do domácího léčení.
  • Květen 2010 - Během pobytu v USA měl Havel vážné potíže se srdeční arytmií a musel být v New Yorku pět dní v intenzivní péči lékařů.