Klidná zima rozdivočila řidiče

Praha – Mnohem tragičtější než loni byly první dva měsíce letošního roku na českých silnicích. Při dopravních nehodách zahynulo v lednu a únoru 93 lidí a oproti loňskému roku se jejich počet zvedl více než o třetinu. Podle policie je jednou z příčin růstu počtu mrtvých poměrně mírné počasí. Nejsilnější byla letošní zima již v prosinci, v dalších měsících byla naopak většina silnic už beze sněhu. Řidiči tak byli mnohem méně opatrní než loni, kdy sníh ze silnic zmizel daleko později.

Celkový počet nehod, u kterých policisté zasahovali, se v prvních dvou měsících letošního roku oproti loňsku snížil. Ubylo totiž lehčích nehod, které se loni stávaly na zasněžených nebo vlhkých vozovkách.

Řidiči zimu podcenili

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Protože letos byly silnice často holé a suché, řidiči byli lehkovážnější. „Pokud není sníh, řidiči podceňují situaci, podchlazené silnice. Chovají se tak, jak kdyby bylo léto, nádherné slunné počasí,“ shrnul ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

K celkovému počtu dopravních nehod přibyl i velmi špatný stav řady silnic, které po prosincovém sněžení i kvůli lednovým a únorovým mrazům praskaly a objevilo se na nich nebývalé množství děr.  Podle Leoše Tržila byl problematický například také stav svodidel nebo rozmístění billboardů.

Hůře než loni, ale lépe než většinou

Loňská zima byla spíše výjimečná, nebylo proto možné očekávat, že rekordně nízký počet smrtelných nehod výjimečný nebyl. Letošní statistika je tak meziročně sice horší, dlouhodobě přesto patří k nejmírnějším. „Nehodovost z hlediska následků nás za toto období trápí, nicméně se z dlouhodobého vývoje zdaleka nevymyká,“ podotkl ředitel Tržil.

Nejtragičtějším dnem prvních dvou měsíců roku byla středa 9. února, kdy zemřelo devět lidí. Šest z nich přišlo o život při jediné nehodě u Prostějova. Hned další den si nehody vyžádaly pět mrtvých. Naproti tomu dvacet dnů z 59, které oba měsíce souhrnně měly, se obešlo bez obětí.