Nemocné ledviny má každý desátý Čech, většina to neví

Praha - Každý desátý dospělý v ČR má chronické onemocnění ledvin a neví o tom. Ledviny totiž většinou nebolí a o jejich selhání se třetina pacientů dozví, až když mají nastoupit na dialýzu. Tu dostává v ČR 6 000 pacientů, dalších zhruba 3 750 žije s transplantovanou ledvinou. Na dnešní den připadá světový den ledvin. Na řadě míst v Česku proto odborníci nabízí lidem vyšetření, které případné problémy odhalí. Stačí otestovat moč a změřit tlak.

„Pacienti léčení pro selhání ledvin na dialýze mají v průměru desetkrát vyšší riziko srdečních onemocnění. Až čtyřikrát stoupá toto riziko u pacientů, kteří mají jen mírně sníženou funkci ledvin,“ řekl dnes novinářům přednosta kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice profesor Vladimír Tesař.

Příčinou je to, že většina pacientů s nemocnými ledvinami má vysoký tlak, cholesterol nebo cukr v krvi, což jsou rizikové faktory onemocnění srdce a cév. Třetina lidí s transplantovanou ledvinou jsou diabetici. V pokročilejší fázi selhávání ledvin přistupují další faktory, jako například převodnění nebo pokles počtu červených krvinek. Ledviny regulují krevní tlak, vnitřní prostředí a množství červených krvinek.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Léčení nemocných stojí miliardy

Na léčení pacientů s nemocemi ledvin dají zdravotní pojišťovny ročně šest miliard korun, čtyři na dialýzu a dvě na léčbu komplikací. Transplantace stojí milion, je vhodná jen pro každého desátého pacienta. Pokud ale člověk novou ledvinu dostane, stojí to první rok pojišťovnu milion, druhý rok polovinu a třetí rok třetinu. Za dialýzu dají pojišťovny milion každý rok, vyčíslil přednosta kliniky nefrologie Institutu klinické a experimentální medicíny profesor Ondřej Viklický.

Na onemocnění ledvin mohou podle Tesaře ukazovat změny některých hodnot, jako zvýšený tlak či cholesterol a onemocnění srdce a cév. Praktičtí lékaři by proto podle něj měli při preventivních prohlídkách každé dva roky prověřit všechny rizikové faktory. Aktuálně mají lidé ve čtvrtek na řadě míst republiky možnost dát si bezplatně vyšetřit moč, cukr v krvi a sérový kreatinin, který ukazuje na změny filtrační schopnosti ledvin.