NS dostaly za zpoždění pokutu, ČD pochvalu

Amsterdam – Nizozemská železniční společnost Nederlandse Spoorwegen (NS), která zajišťuje osobní dopravu ve většině země, dostala od vlády pokutu v předběžné výši dvou milionů eur za zpoždění svých vlaků v roce 2010. Zpoždění v průběhu roku mělo sedm procent spojů – podle vlády je to příliš mnoho. Výše pokuty se může snížit, pokud dopravce v dohledné době přesnost svých vlaků zlepší. Pokutu od své vlády dostal také český protějšek NS – České dráhy. Netýkala se ale zpoždění, které přitom bylo loni u českých vlaků vyšší než v Nizozemsku. Za přesnost vlaků naopak dostaly ČD finanční bonus.

Pokutu dostaly NS už za rok 2009, kdy včas dojelo 92,8 procenta osobních vlaků. Podle prvního rozhodnutí měla společnost zaplatit 1,8 milionu eur, později stát pokutu snížil na 500 tisíc eur vzhledem ke zlepšení na počátku loňského roku. „Příliš vlaků přijelo se zpožděním a cestující nebyli spokojeni s obdrženými informacemi a nabízenými místy k sezení při výlukách v dopravě,“ zdůvodnilo udělení nové pokuty ministerstvo infrastruktury a životního prostředí.

Zatímco NS nizozemská vláda pokutovala za sedmiprocentní nepřesnost, jejich český protějšek ČD dostal naopak pochvalu. „Řádově 8,6 milionu jsme od ministerstva dostali na bonusech za dodržování řazení, za dodržování přípojných vazeb a za včastnost spojů,“ shrnul mluvčí ČD Radek Joklík. Přesnost vlaků českého dopravce v roce 2010 přitom byla nižší než v případě NS – činila 90,4 procenta. Nejčastěji se vlaky zpozdily kvůli výlukám nebo nehodám na přejezdech. Dráhy dostaly i pokutu, ta se ale týkala špinavých vagonů.