Armádní výprodej: Legendární samopaly i důstojnická jídelna „Nektar“

Praha – Armáda ve snaze odlehčit napjatému rozpočtu prodává tisíce nepotřebných samopalů, pistolí a kulometů. Nabízet se budou i tanky a bojová vozidla, veřejnou soutěž na odkup nepotřebné techniky vyhlásí ministerstvo obrany 23. března. Vyřazené zbraně může od armády koupit jen právnická osoba se sídlem v Česku a musí k tomu vlastnit povolení pro obchodování s vojenským materiálem, které vydává ministerstvo průmyslu.

Podle ředitele odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Josefa Lachmana nabídne armáda zájemcům zhruba tisíc pistolí vzor 52, asi pět tisíc legendárních samopalů vzor 58 a zhruba 500 samopalů různých typů – v nabídce budou i sportovní zbraně. Předpokládá se, že armáda vyřadí i tanky T-72 a bojová vozidla pěchoty. 

Podle Lachmana armáda v březnu nabídne k odprodeji i nepotřebnou výpočetní a spojovací techniku. Tento týden už se na internetu a v obchodním věstníku objevily nabídky na osobní automobily, přívěsy, motocykly nebo zahradní techniku. Většina těchto nepotřebných věcí pochází ze skladů základny v Kostelci nad Labem. Zajímavostí je možnost zakoupit vyřazenou pojízdnou důstojnickou jídelnu s poetickým názvem Nektar. Ministerstvo nedávno nabídlo také nepotřebnou výstroj, lékařský materiál, dřevo a dokonce i hudební nástroje. Na tuto nabídku podle Lachmana zareagovalo více než 30 zájemců.   

Resort obrany letos hospodaří s rozpočtem necelých 50 miliard korun a stejnou částku by měl dostat i v příštích dvou letech. Zástupci ministerstva i armády tvrdí, že na základní vojenské úkoly peníze stačit budou, i když je rozpočet na hraně.