Po pochodu extremistů v Bydžově došlo k potyčkám

Nový Bydžov - Novým Bydžovem na Královéhradecku dnes prošlo odhadem asi 500 sympatizantů krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Pokusily se jim v tom zabránit zhruba dvě stovky jejich odpůrců, které ale policie z trasy průvodu vytlačila. Odpoledne se pravicoví radikálové i antifašisté rozešli. Později se střetli tři romští aktivisté s 13 pravicovými extremisty. Jeden z Romů utrpěl zranění hlavy a upadl do bezvědomí. S otřesem mozku skončil v nemocnici. Všech 13 extremistů policie zadržela. Bezpečnostní opatření ve měste možná potrvají i celou noc. DSSS dnešní akci údajně pořádala na základě žádostí bydžovských občanů, kteří se bojí o svoji bezpečnost.

Policisté nejvíc zasahovali v ulici Na Šarlejích, kde se zastavili odpůrci DSSS, kteří tam chtěli pochod krajní pravice blokovat. Policisté na koních a těžkooděnci je vytlačili do jedné z vedlejších ulic. Při zásahu použili obušky a dělbuchy. Podle mluvčí zajistila policie sedm lidí pro podezření z přestupku neuposlechnutí výzvy. Policie také předvedla muže podezřelého z trestného činu projevu sympatií k hnutím směřujícím k potlačování práv a svobod člověka. Měl na krku šálu se symbolem zakázané Dělnické strany.

Samotný pochod DSSS se obešel bez incidentů. Když pravicoví radikálové procházeli kolem svých odpůrců, oddělovaly oba tábory policejní kordony. Příznivci krajní pravice nakonec došli zpět na Masarykovo náměstí, odkud předtím vyšli a kde jejich akce ve 13:00 i začala. Tam ji také odpoledne oficiálně ukončili a po výzvách policie se začali rozcházet. Antifašisté se rozešli již poté, co kolem nich prošel průvod radikálů. Šéf DSSS Tomáš Vandas řekl, že je s akcí své strany spokojen. „Vše proběhlo bez jakýchkoliv incidentů. Myslím, že každý se mohl přesvědčit, že my nejsme ti, kteří by porušovali zákony,“ řekl Vandas po skončení pochodu.

Reportáž a vstup Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Policisté se ještě před zákrokem zkoušeli domluvit se zástupci obou táborů. Předsedu DSSS Tomáše Vandase žádali, aby trasu plánovaného pochodu změnil, ale Vandas to odmítl. Policie komunikovala i s odpůrci DSSS shromážděnými v ulici Na Šarlejích, kudy měl pochod projít. Snažila se je přesvědčit, aby umožnili sympatizantům DSSS volný průchod.

Do Bydžova přijeli i Kocáb a Stehlíková

Na dopoledním shromáždění proti rasismu se sešlo zhruba dvě stě lidí. Svolavatel  Miroslav Brož před začátkem překvapivě oznámil, že shromáždění ruší a mění jej na náboženské shromáždění a procesí. „Tato forma nepodléhá oznamovacímu zákonu. Můžeme volit trasu, jakou chceme,“ uvedl. Většinu účastníků průvodu tvořili Romové. Akci přijeli podpořit také členové Strany zelených a České pirátské strany. V průvodu byli i bývalí ministři pro lidská práva Michael Kocáb a Džamila Stehlíková. Účastníci procesí nesli transparenty „Neonacismus není řešení“ nebo „Vandasi, jdi do práce“.

V Novém Bydžově se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Starosta Pavel Louda následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům. Město například povolalo bezpečnostní agenturu a zvýšilo počet strážníků. Přítomnost ve městě výrazně posílila i policie.