Sto českých vojáků tajně odletělo na východ Afghánistánu

Praha - Stovka příslušníků české speciální vojenské jednotky v noci na dnešek tajně odletěla do Afghánistánu. Jednotka má na východě země operovat do příštího léta. Tentokrát mají elitní vojáci o jeden úkol navíc, a to vycvičit afghánskou speciální jednotku pro nejtěžší akce. Kde přesně bude česká jednotka nasazena, nechce ministerstvo obrany prozradit.

„Nechceme říkat přesné místo, koneckonců se to ještě může nějakým způsobem vyvíjet, ale určitě to bude na východě Afghánistánu,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Zhruba stovku českých příslušníků speciálních sil by měli vystřídat jejich kolegové za půl roku. Za rok by měla být celá jednotka zpět v České republice.

Účelem výcvikových misí je pomoci vybudovat samostatnou afghánskou národní armádu, která bude moci chránit svou zemi bez pomoci zahraničních vojsk. Spojenci se v budoucnu plánují z Afghánistánu stáhnout. Vláda schválila návrh na podobu armádních zahraničních misí do roku 2013 na začátku loňského října.

Letos má v Afghánistánu, kde se nyní nachází přes 500 českých mužů a žen v uniformách, sloužit až 720 vojáků, v roce 2012 až 640, a to hlavně v Provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru. Součástí afghánské mise má být i dopravní letoun CASA. Vojáci se naopak postupně stáhnou z Kosova.

Vydáno pod