Do nové cyklistické sezóny s nasazenou helmou

Praha – S jarním počasím vyrazili na silnice i do terénu cyklisti. Policie a záchranáři jim proto společným hlasem vytrvale opakují, aby nezapomínali na přilbu. Naléhavost varování dokreslují čísly z loňského roku, kdy se 70 lidí na kole zabilo a 392 těžce zranilo. Drtivá většina z nich si bohužel hlavu helmou nechránila, někteří si ji zase nezapnuli nebo utáhli pásky pouze ledabyle.

Nejohroženější jsou při pádech z kola páteř a hlava, ať už cyklista narazí do stromu, nebo ho srazí auto. V obou případech jsou zranění nebezpečná. Loni zemřelo při neštěstích na kole 63 lidí bez přilby, lékaři bojovali o život dalších 316. Těch s přilbou na hlavě bylo mezi zraněnými a usmrcenými cyklisty výrazně méně. „Člověk padá často na hlavu, takže helma určitě na prvním místě, na druhém bych dal i cyklistické rukavičky,“ radí profesionální cyklista Roman Kreuziger a lékaři mu dávají jenom za pravdu.

Zdenka Herová si před dvěma lety při pádu z kola zlomila klíční kost a kotník. Utrpěla i poranění mozku, díky přilbě ale přežila. Přestože s následky úrazu bojuje dodnes, její stav se stále zlepšuje.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Helma pro dítě je základ

Pro dítě se dá kvalitní cyklistická přilba sehnat už kolem 500 korun, dospělý zaplatí přes tisíc korun. Někdy na ni přispívají i pojišťovny. Kupovat přilbu jako dárek ale není dobrý nápad, každý si ji totiž musí vyzkoušet sám. Velikost je totiž hodně důležitá. „Rozměr na přilbě neznamená velikost hlavy, neboť některé hlavy jsou při stejném rozměru v některých místech širší a někde zase užší, čili přilba se musí zkoušet,“ potvrzuje majitel cykloobchodu Bohuslav Šára.

Stejně podstatné je ale také správně přilbu nasadit a utáhnout, hlavně u dětí. Ty by ostatně měli rozhodně nosit, alespoň v začátcích, také cyklistické rukavičky a chrániče kolen.

Vydáno pod