Muž po ráně pěstí zemřel, mladík má jít na sedm let do vězení

Hradec Králové – Krajský soud v Hradci Králové potrestal devatenáctiletého Jiřího Šponara za ublížení na zdraví sedmi lety vězení. Mladík měl podle obžaloby loni v říjnu před diskotékou v Dobrušce po vzájemné hádce udeřit 32letého muže, který později zemřel. Mladík se k činu přiznal, proti dnešnímu verdiktu se ale odvolal, státní zástupce si lhůtu ponechal.

Předseda senátu hradeckého soudu Miloslav Ježek při zdůvodnění rozsudku řekl, že soud nepochybuje o vině obžalovaného. „Zaútočil vědom si toho, že může způsobit újmu na zdraví,“ řekl. Podle něj však nebylo prokázáno, že by obžalovaný chtěl způsobit těžkou újmu na zdraví. Soud dnes obžalovanému také uložil povinnost nahradit poškozeným škodu. 

Podle spisu poškozený po úderu do obličeje utrpěl zhmoždění mozku a následně upadl na silnici. Pádem utrpěl zlomeninu týlní kosti a další zhmoždění mozku a i přes intenzivní resuscitaci zemřel. Soudní znalec Josef Pleskot dnes před soudem řekl, že smrt nebylo možné péčí lékařů odvrátit. „Ke smrti došlo ve velmi krátkém okamžiku, maximálně do dvou až tří minut od poranění mozku,“ řekl. Podle něj úder musel být veden mimořádnou silou. „S podobným případem, kdy po jednom úderu pěstí vznikne tak rozsáhlé poranění, jsem se ve své praxi setkal poprvé,“ řekl Pleskot.   

Šponar před soudem uvedl, že měl na diskotéce konflikt s dvojicí mužů, pak ho vyhazovač vyhodil z podniku. Z diskotéky vyšli kromě Šponarova otce také muži, se kterými měl spor. „Stále jsme si nadávali, otec se to snažil uklidnit. Odešel jsem stranou a pak viděl, jak otec po útoku padá k zemi. Proto jsem udeřil poškozeného pěstí. Spadl na zem jako strom a už se nehýbal,“ řekl Šponar, který svého činu lituje. Ve své závěrečné řeči přítomným příbuzným poškozeného řekl, že to byla nešťastná náhoda.