Neznámý pachatel uřízl pamětní kříž u Dobronína

Dobronín - Neznámý pachatel pokácel kříž na louce Budínka u Dobronína. Byl vztyčen loni v místě nálezu údajně ubitých Němců z konce druhé světové války. „Kříž byl podřezán přibližně v polovině své výšky. Na části, která zůstala v zemi, byla nalezena samolepka s nápisem antifa.cz,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Policisté kromě pátrání po pachateli činu zvažují také právní kvalifikaci případu. „Bude záležet také na způsobené škodě,“ dodala mluvčí.

Během uplynulého víkendu se na kříži objevily dva protiněmecké vzkazy na dřevěných tabulkách. Na jedné tabulce stálo: „Vemte si zbytky těch fašounů do Německa a nezasviňujte nám s něma český hřbitov.“ Druhá tabulka obsahuje názor, že je to slabá odplata za Lidice, Ležáky, Ploštinu, Velké Meziříčí, Třešť a jiné. Vzkazy jsou zřejmě výsledkem sporů o umístění památníku zabitým Němcům na dobronínském hřbitově.

V masovém hrobě na louce Budínka byla podle antropologů zakopána těla nejméně 13 lidí. Zemřelí se podle odhadu odborníků dožili věku od 30 do 60 let. Příčina jejich smrti je nejasná. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Stanovením DNA profilu z kostí se v současné době zabývá Kriminalistický ústav v Praze. Podle Čírtkové by výsledky mohly být známy do konce března. Žádost o zřízení pomníku zabitým Němcům na dobronínském hřbitově poslal vedení obce jménem pozůstalých dobronínský rodák odsunutý do Německa Johann Niebler. Zastupitelstvo obce, které se sešlo v polovině února, o této záležitosti nerozhodlo. K věci se vrátí 21. března.