Kvůli zakázkám na ministerstvu obrany obžalováno 52 lidí

České Budějovice - Kvůli podezření z rozsáhlých manipulací se zakázkami na ministerstvu obrany obžalovalo krajské státní zastupitelství celkem 52 lidí – mezi nimi je 11 bývalých zaměstnanců ministerstva, 38 zástupců soukromých firem, dva notáři a také advokát. K manipulaci podle policie docházelo tak, že ministerstvo vypisovalo tendry přímo na míru spřízněným firmám, za to pak dostávali úředníci tučné provize. Státní zástupce je obžaloval kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení – za to jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

Pět let vyšetřování, 54 obžalovaných, 18 tisíc stran spisového materiálu a 40 tisíc listů příloh, tak v číslech vypadá největší kauza, jakou zatím protikorupční policie řešila. Státní zástupce nedokázal odhadnout, jak dlouho bude českobudějovický krajský soud kauzu řešit. Ale vzhledem k vysokému počtu všech obviněných a možných svědků se dá očekávat, že bude trvat velmi dlouho, než se senát dobere k rozsudku.

Trestní řízení začalo v dubnu 2006. Policisté z oddělení odhalování korupce a finanční kriminality nejprve vyšetřovali kauzu pomocí odposlechů a informací z otevřených zdrojů. Později provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, při nichž zajistili velké množství listin a zhruba 100 počítačů. Na trestné činnosti se měli podílet hlavně ředitelé některých vojenských ubytovacích a stavebních správ a pak také vždy jeden zaměstnanec – většinou náměstek nebo nižší manažer, který měl k řediteli blízko. Dále šlo o různé vedoucí odborů z ministerstva obrany. Tyto lidé prý momentálně už většinou na ministerstvu obrany nepracují.

Kauzu navíc komplikovala řada anonymních podání, v nichž pisatelé uváděli, že státní zástupce státní zástupce Barnabáš Liška byl spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky. Vyšetřování však následně dokázalo, že jde o výmysl.

V souvislosti s případem se spekulovalo také o možném stíhání bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého, bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a někdejších náměstků ministra obrany Martina Bartáka a Jaroslava Kopřivy. Tato jména ale mezi obžalovanými nejsou.

Podle detektivů úřednicko-podnikatelský komplot vydělával přes vojenskou ubytovací a stavební správu – zaměstnanci ministerstva měli dohazovat spřáteleným firmám zakázky za desítky milionů korun a sami za to inkasovat i milionové provize. Údajnou korupci v armádě vyšetřovala policie v Litoměřicích, v Brně, v Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Obžalovaní prý zmanipulovali nejméně 30 zadávacích řízení za 300 milionů korun.

Vydáno pod