Stavba koridoru zkomplikuje dopravu v Českých Budějovicích

České Budějovice - Od příštího týdne musejí řidiči kvůli stavbě IV. železničního koridoru počítat v Českých Budějovicích s prvním dopravním omezením. Už v pondělí 21. března se modernizace tratě začne připravovat v okolí obou železničních mostů na křižovatkách ulic Nádražní a Skuherského i Nádražní a Pekárenská. V Nádražní ulici tak bude v příštím týdnu svedena doprava směrem k Pražské třídě do jednoho pruhu. Nejvýraznější zásah do života obyvatel i návštěvníků krajského města lze očekávat v souvislosti s pracemi na velkém viaduktu na Rudolfovské ulici. K tomu ale dojde až v příštím roce.

Kvůli stavbě bude od pondělka dočasně zrušena i zastávka MHD Skuherského ve směru na Palackého náměstí pro linky číslo 5, 11, 17 a 41.

Výluky by neměly narušit zásadním způsobem také dopravu po železnici i po silnici. „V letošním roce dopravce České dráhy, a.s. nepřipravuje žádné rozsáhlé změny, jelikož zahájení výluk nenaruší pravidelný grafikon osobní vlakové dopravy. Po dobu výluk pojedou pravidelné vlaky ve svých trasách s minimem náhradní autobusové dopravy, která se bude uskutečňovat hlavně v nočních hodinách. Jde o období s menší frekvencí cestujících a lepší propustností komunikací v oblasti Českých Budějovic,“ uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Českých Budějovicích Jiří Kafka.

V průběhu měsíce dubna pak budou uzavřeny železniční podjezdy Skuherského a Pekárenská. Přesný termín uzavírky obou menších viaduktů závisí na postupu přípravných prací. Spolu s uzavřením provozu pod železničními mosty pro veškerou dopravu bude pro chodce zřízen i chráněný průchod pod podjezdem ve Skuherského ulici.

Modernizace téměř 2,8 kilometru dlouhého úseku mezi Severní zastávkou a vlakovým nádražím bude trvat tři roky a stát bude zhruba 740 milionů korun. Úsek procházející městem se upravuje kvůli stavbě rychlostní železnice mezi Prahou a Horním Dvořištěm. Další důležité informace k modernizaci IV. železničního koridoru najdou lidé i na webových stránkách města.