Rapotické věznici pomůže při nepokojích policie

Rapotice - Věznice v Rapoticích na Třebíčsku dnes uzavřela dohodu s krajským policejním ředitelstvím na Vysočině. Dohoda o spolupráci je nutná pro případ hromadných nepokojů nebo útěků vězňů. Mimořádné události by mohly nastat po očekávaném zvýšení počtu vězňů na 600, což je 130 procent stanovené kapacity věznice.

„Je to jakási kuchařka pro operační důstojníky, aby věděli, jak správně reagovat na mimořádnou situaci,“ uvedl mluvčí věznice Jan Doležal. Dohoda byla uzavřena až po pěti letech po nástupu prvních vězňů, protože věznice je teprve nyní kompletně dokončená.

Spolupráci věznice v Rapoticích a ve Světlé nad Sázavou, která je druhou věznicí v kraji Vysočina, řeší součinnostní dohoda o výpomoci. „Věznice by si v případě nepokojů vzájemně vypomohly zapůjčením ozbrojených příslušníků,“ vysvětlil Doležal.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V Rapoticích zatím větší incidenty řešit nemuseli

V Rapoticích podle mluvčího zatím žádný větší problém řešit nemuseli. Pravděpodobně nejzávažnější incident se stal předloni. „Skupina osob mimo areál věznice navazovala nedovolené kontakty s vězni v budově. Ve chvíli, kdy přišel strážný, skočili lidé do auta a najížděli na něj. Druhý strážný musel varovně vystřelit do vzduchu,“ popsal událost Doležal.

Dnes je v rapotické věznici 540 vězňů, stanovená kapacita je naplněna na 115 procent. Vzhledem k vývoji počtu odsouzených v celé zemi se počítá s dalším navyšováním až na 600 vězňů, což je 130 procent stanovené kapacity. „Záleží na dispečinku Vězeňské služby, může to být i během letoška,“ řekl mluvčí.

Historie rapotické věznice začala v září 2005, kdy ministerstvo spravedlnosti převzalo od ministerstva obrany areál raketové základny v celkové hodnotě 563 milionů korun. Prvních 20 odsouzených bylo do věznice umístěno začátkem září 2006. Hlavní stavební práce začaly v říjnu 2007.

První etapa přestavby stála 165 milionů korun. Její součástí bylo vybudování oplocení, zakázaného pásma, vstupního objektu věznice, rekonstrukce provozní budovy, budovy logistiky a ubytovny pro zaměstnance a stavba čistírny vod a vodovodní přípojky.

Šest stovek vězňů se podle Doležala do areálu vejde bez nutnosti přístaveb nebo dalších rekonstrukcí, ale bude to na úkor bezpečnosti. „Na tento počet nebyla například kolaudovaná čistírna odpadních vod, přinese to i další problémy. Větší koncentrace odsouzených představuje i větší riziko vzniku mimořádných události, jako jsou vězeňské nepokoje či útěky odsouzených,“ uvedl Doležal.

Druhá etapa v hodnotě 60 milionů korun skončila s posledním dnem minulého roku. Týkala se budovy kuchyně a ubytovny odsouzených, kam byly nainstalovány kamery, tísňové hlásiče a další zabezpečovací prostředky. Zařízení má teď podle Doležala nejmodernější operační středisko v českých věznicích.

Model nového vězeňského areálu v Rapoticích
Zdroj: ČT24