Nečas: Sobotkova ČSSD zůstává populistickou

Praha – Záhy po oznámení výsledků voleb nového předsedy ČSSD zaslal premiér a předseda konkurenční ODS Petr Nečas tiskové prohlášení, podle kterého nepředpokládá, že se sociální demokraté v čele s Bohuslavem Sobotkou vzdají „politiky populismu“. Z výsledku hlasování však předseda vlády překvapen nebyl. Sobotka se prý „mezi špičkami sociálních demokratů pohybuje již řadu let“. „Přesto jsem připraven s demokratickou opozicí trpělivě jednat o připravovaných reformách a dalších krocích, které chystá vládní koalice,“ dodal předseda vlády.

Šéf Věcí veřejných Radek John Sobotkovi pogratuloval, nový pohled na hlavní opoziční stranu však podle něho bude možné posoudit až po zvolení celého vedení. VV podle Johna nabízejí ČSSD diskuzi nad zdravotnickou reformou. Koalice by se měla s novými představiteli ČSSD sejít příští týden. „Bylo by velmi smutné, kdyby zdravotnická reforma neměla širší shodu,“ dodal John.

Do Sobotkovy otevřené kritiky se pustil předseda poslaneckého klubu Top 09 Petr Gazdík. Sobotkovo vítězství podle něj pro sociální demokracii znamená „… určitě jasné vymezení té brutální rétoriky. Toho, že se ČSSD bude přiklánět ke komunistům a nalevo,“ řekl Gazdík. Sobotka je podle něj člověk „odtržený od reality“, protože sedí v parlamentu už mnoho let. „Pan Sobotka při řízení ministerstva financí v době konjunktury dokázal vyprodukovat schodkový rozpočet. Pro tuto zemi to není dobrá zpráva,“ vysvětlil Gazdík.

Reakce na zvolení B. Sobotky předsedou ČSSD (zdroj: ČT24)

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa však zvolení Sobotky nepřispěje k ideovému sblížení ČSSD s komunisty. Filip svůj názor zdůvodňoval dlouhodobým působením nového předsedy v užším vedení sociální demokracie. „Vzhledem k programu ČSSD a postupu ke středu v roce 2010 je ta spolupráce napravo více pravděpodobná než nalevo,“ řekl šéf komunistů. Jedinou levicovou stranou v Česku podle něho zůstává KSČM, sociální demokracie podle něho „kopíruje některé postupy, které jsou spíše neoliberální než levicové“. Filip dále uvedl, že by si přál lepší komunikaci v rámci opozice. První věc, kterou chce se Sobotkou v úterý prodiskutovat, je postup opozice při případném hlasování o nedůvěře vládě.

Pozitivní komentář nepřipojil ani někdejší premiér a předseda sociální demokracie Miloš Zeman. Zvolením Sobotky, jakožto i bývalého stranického místopředsedy Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka, se prý ČSSD rozhodla pokračovat v „tradici populistické a demagogické politiky, která ji pohužel přivedla k neúspěchu. Nespokojené členy ČSSD Zeman posléze vyzval ke spolupráci se Stranou práv občanů, kterou před časem pomáhal spoluzakládat. “Těm, kteří budou zklamáni, chci nabídnout, aby se připojili ke straně, která chce navázat na úspěchy sociální demkracie z let 1998 až 2002."

Vydáno pod