Sociální reforma poškodí handicapované, tvrdí protestující

Praha – Až 3 000 handicapovaných lidí a jejich příznivců se dnes dopoledne podle policie sešlo před budovou ministerstva vnitra a sociálních věcí, aby protestovali proti chystanému návrhu sociální reformy. Demonstraci svolala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP), která záměry ministra Jaromíra Drábka kritizuje. Podle vedení rady by měly na lidi s handicapem „katastrofální dopad“. Demonstrace kromě Prahy probíhají také v Brně, kam přišly svůj nesouhlas vyjádřit asi dvě stovky lidí. Protestující také sepsali petici, která je směřována nejen Jaromíru Drábkovi, ale i předsedovi vlády Petru Nečasovi. Podle ministerstva mají ale připravované reformní kroky zajistit to, aby byl systém jednodušší a pomoc postiženým adresnější a účinnější. Zdravotně handicapovaní nicměně odmítají vládní sociální reformu a tvrdí, že novela zhorší jejich životní podmínky a řadu lidí připraví o peníze. Proti návrhu reformy dnes vyjádřily své výhrady také ODS a VV.

Na demonstraci se sjeli lidé ze všech koutů České republiky. Neslyšící, nevidomí nebo vozíčkáři a další, kterým se nelíbí plány sociálních reforem, dnes přijeli do Prahy, aby o sobě důrazně dali vědět. Bojí se, že přijdou o některé výhody, které jim pomáhají aspoň do určité míry žít jako zdraví lidé.

Václav Krása, předseda NRZP:

„Tito lidé jeli půl dne na vozících. Špatně chodí a vážili cestu z Olomoce, Brna, Zlína a celé republiky, aby sem přijeli a legitimizovali náš postup.“

„Neslouží nám oči, nohy, uši, ale mluvit umíme, hlasití můžeme být,“ řekl šéf pořádající rady Václav Krása. Účastníky hned na počátku požádal o slušnost. Příliš vstřícně demonstranti nepřijali ministra Drábka, který před ně předstoupil. Snažil se jim vysvětlit své záměry. „Změny systému, které navrhuji, jsou potřebné a nutné a řada z vás to dobře ví,“ uvedl ministr. Vyvracel pak zprávy o tom, že se různé podpory a výhody pro postižené budou rušit. Svého kolegu přišel podpořit i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Oba pak s účastníky diskutovali.

Už minulý týden poslal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek handicapovaným otevřený dopis, ve kterém se jim snažil některá chystaná opatření vysvětlit. Podle NRZP ale žádné zlepšení pro handicapované reforma nepřinese. Podle ní je naopak jejím jediným cílem ušetřit. Postiženým vadí hlavně změna v posuzování zdravotního stavu, od které se odvíjí příspěvek na péči.

Změny v  posuzování stavu postižených pod palbou kritiky

Řada postižených kritizuje mimo jiné plánované změny v posuzování stavu postižených či seniorů a jejich závislosti na pomoci, které je rozhodující pro poskytnutí příspěvku na péči. Reforma navrhuje zrušit osoby zdravotně znevýhodněné, což je čtyřicet tisíc osob, které dostávají určitou podporu na trhu práce, a to je velmi závažná věc, tvrdí předseda NRZP Václav Krása.

Eva Kacanu, účastnice demonstrace:

„Tento návrh je naprosto nepřijatelný, diskriminační, asociální a nemorální… Jsou tam věci, které naprosto odporují Úmluvě o právech osob zdravotně postižených, kterou naše vláda v loňském roce ratifikovala.“

Zdravotně znevýhodnění jsou například lidé s částečným mentálním postižením, epileptici, diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem nebo vadami zraku. Ministerstvo tvrdí, že se skupina těchto osob rušit nebude, ale sloučí se s kategorií lidí se zdravotním postižením. Dosud lékaři posuzovali několik desítek kritérií, nově by to mělo být jen deset oblastí. Podle rady by tak ale někteří lidé mohli o podporu přijít. Další výhrady se týkají změn ve způsobu vyplácení příspěvků či příspěvku na nákup vozidla nebo spoluúčasti při pořizování kompenzačních pomůcek.

Nicméně podle Jaromíra Drábka jsou reformy teprve v připomínkovém řízení a demonstrace proto nebyla nutná. Zdravotně postižení ale tvrdí, že chtěli na problémy reformy upozornit včas, aby byl prostor pro diskuzi a případné změny. „Já jsem deklaroval, že cílem není snížit tok peněz postiženým, ale zvýšit efektivitu. (…) Jsem připravený zapracovat jednotlivé připomínky,“ doplnil ministr.

K návrhu sociální reformy mají výhrady i VV a ODS

Občanským demokratům na reformě vadí to, že prý nezaručuje zásadní systémové změny. Konkrétní legislativní návrhy považují za příliš obecné a požadují jejich doplnění a upřesnění. „Naprosto nám například chybí dlouhodobá vize uspořádání systému sociálních služeb. V diskuzi nad sociální reformou chceme proto pokračovat přímo s ministrem Drábkem na nejbližším poslaneckém klubu ODS,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. VV zase vadí rušení průkazů zdravotně a tělesně postižených (ZTP) nebo rušení chráněných dílen. VV požadují vytvoření vyjednávacího týmu mezi koalicí a veřejností, kde by se podmínky reformy projednávaly.