„Milý Václave…“ Klaus poděkoval Havlovi a nabídl mu návštěvu

Praha - Prezident Václav Klaus poděkoval svému předchůdci a dlouholetému ideovému oponentovi Václavu Havlovi za přání ke svým sedmdesátinám. Exprezidentovi prezident popřál, aby se mu zlepšilo zdraví, a nabídl mu, že ho navštíví. Klaus to napsal v dopise, který adresoval Havlovi 17. června a dnes ho zveřejnil.

Havel podle Mladé fronty Dnes napsal Klausovi blahopřání v následujícím znění. „Milý Václave, jako každý rok jsi i letos o pět let mladší než já. Blahopřeji ti a kromě všeho, co se přává, bych ti rád přál zdraví. Věř mi, že vím, o čem mluvím. Zdraví Vašek H.“

„Vím, že ti není nejlépe, a moc ti přeji, aby se to co nejvíce a co nejrychleji zlepšovalo. Kdybys měl pocit, že by tě potěšila má návštěva, rád bych za tebou do Karlových Varů přijel,“ odpověděl Klaus. Havel se dlouhodobě potýká s potížemi s dýchacími cestami. V minulých dnech pobýval v Karlových Varech v lázních. Už v sobotu se ale vrátil do Prahy.

V dnešním narozeninovém rozhovoru pro Nedělní Blesk Klaus řekl, že se s Havlem vídá málo. „Klidnější rozhovor“ prý měli naposledy před několika lety, kdy s manželkou pozvali Havlovy na oběd do Lán. Jinak se prý potkávají jen při oficiálních příležitostech.

Klaus poslal Havlovi knihu Festschrift, která je oslavným sborníkem k jeho narozeninám. Vybrané osobnosti se v něm u příležitosti jubilea vyjadřují ke Klausovi či tématům, ke kterým se prezident často vyslovuje.

Pravda a láska a ohlupovači s oteplováním

Kritiku „pravdoláskovského“ uvažování spojovaného s Havlem si ale Klaus v rozhovoru neodpustil. „V minulosti chtěl pořád někdo vytvářet nového člověka, jednou komunistického, podruhé zas jiného. On se ale ani teď nedá pravdoláskovsky vytvářet nějaký nový, jiný člověk. Jsme to pořád my,“ uvedl. 

Klaus zároveň zopakoval, že ani po skončení svého mandátu hlavy státu nehodlá zmizet z veřejného života. Chce totiž dál bojovat s „ohlupovači“ kolem globálního oteplování a doufá, že jej budou veřejné záležitosti zajímat ještě v 99 letech. Česká republika se podle Klause ocitla v „éře mediokracie“. Politické otázky se podle něho neřeší na půdě vlády, ale v neděli v diskusním pořadu. „To je děs. To je nesmysl,“ řekl prezident.

Zároveň nešetřil ani kritikou vůči Evropské unii. V rozhovoru, který je zveřejněn i na oficiálních webových stránkách prezidenta, zopakoval obavu, že by se Česká republika mohla v EU „rozpustit jako kostka cukru v kávě“. „To rozpouštění pokračuje velmi rychlým způsobem. A to mě trápí,“ uvedl Klaus. Na otázku, čeho se obává, řekl, že se nebojí ani globálního oteplování, „ani toho, že přijdou Marťani“. Úplnou životní prohru prý nemá žádnou.

Dopis Václava Klause Václavu Havlovi:

Vážený a milý Václave,

moc Ti děkuji za velmi hezké přání k mým narozeninám, které mě velmi potěšilo. Usmívám se Tvému výroku, že jsi pořád o těch pět let přede mnou a budu rád, když to ještě dlouho tak bude. Ten význam zdraví si už také začínám více a více uvědomovat. Dlouho jsem to podceňoval. Vím, že Ti není nejlépe a moc Ti přeji, aby se to co nejvíce a co nejrychleji zlepšovalo. Kdybys měl pocit, že by Tě potěšila má návštěva, rád bych za Tebou do Karlových Varů přijel.

Dovoluji si Ti poslat knížku, která dnes vyšla a která je jakýmsi Festschriftem mé osobě. Ani řádku jsem tam nenapsal já, ale je tam řada – myslím – velmi kvalitních textů mnoha zajímavých lidí. Ani já jsem to ještě pořádně nečetl. Těším se, že si na to sednu.

Ještě jednou moc děkuji za přání a hlavně Ti přeji, aby se Ti co nejlépe dařilo.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

Vydáno pod