RefuFest ukázal, jak se žije cizincům v Česku

Praha – Od Kuby přes Palestinu, Uzbekistán do afrického Mali nebo Konga - v Praze se konal RefuFest - svátek rozmanitosti a multikulturních radovánek. Festival, který pořádá občanské sdružení Inbaze Berkat, se snaží zvýšit povědomí o životě cizinců v Česku, bourat stereotypy a seznámit se s jinými kulturami.

„Česká veřejnost už čím dál víc tuší, že migranti žijí v naši společnosti, nicméně stále se uchylují k takovým stereotypům, že cizinec rovná se ohrožení, cizinec rovná se člověk, který mi bere práci, cizinec rovná se džihád,“ říká pořadatelka festivalu Eva Dohnalová. Právě tyto stereotypy má RefuFest pomoci odbourat.

O životě běžence ví své i Afričanka Sherif, která utekla z rodného Pobřeží slonoviny před šesti lety. V Česku žádá o humanitární azyl. Zpátky už nechce, tradiční africké pamlsky ale vyráběla pro Čechy s radostí. „Dostala jsem tady zatím mezinárodní ochranu, jsem ráda, že v Česku můžu být, líbí se mi tady,“ pochvaluje si žadatelka o azyl.

RefuFest (zdroj: ČT24)

RefuFest - festival bourající bariéry mezi námi a těmi druhými se letos konal v metropoli už pošesté. V srpnu se přesune do jihočeských Rakovic.