Stát chce omezit počet dětí v pěstounských rodinách

Praha - Pěstounské rodiny by měly nově do péče dostávat už jen dvě, maximálně tři děti. A není to jediná změna, kterou pro ně ministerstvo práce a sociálních věcí od příštího roku připravuje. Pěstounské rodiny mají být pečlivěji vybírané, víc kontrolované a na oplátku by na péči o svěřené děti od státu měly dostávat víc peněz.

„Pro mě je to velké zklamání, protože pokud si vláda zavázala, že půjde víc dětí z ústavní péče do pěstounské, tak kam ty děti teda půjdou?“ klade si otázku pěstounka Miloslava Striová. Stávajících rodin se ale změna nedotkne. Omezení na tři se nebude týkat také sourozenců. Stát totiž doufá, že se tak do rodin budou dostávat i velké sourozenecké skupiny, které teď nikdo nechce.

V Česku je přes 6 300 pěstounských rodin, které mají ve své péči asi 13 tisíc dětí. Dalších 11 tisíc ale zůstává v ústavech, vláda proto zvyšuje finanční příspěvek, aby do rodin zamířilo více těchto dětí. Odměny pro pěstouny se zvýší v závislosti na počtu dětí, jak ukazuje tabulka výše. „Pro naprostou většinu to bude znamenat zvýšení odměny,“ potvrdil Macena.

Reportáž Ondřeje Schneidera a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Novela slibuje také jasná pravidla, tedy lepší přípravu pěstounů a soustavnou pomoc rodinám. Úředníci budou sledovat i spokojenost dětí v nových rodinách. Přesto jsou pěstouni spíše skeptičtí. „Já moc nevěřím tomu, že bude přibývat pěstounských rodin,“ míní Striová.