Soud naúčtoval Benešové za kauzu tzv. justiční mafie skoro 400 tisíc

Praha – Čerstvá místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová obdržela vyúčtování soudních nákladů kolem aféry tzv. justiční mafie. Vrchní soud jí naúčtoval skoro 400 tisíc korun, což ovšem Benešová považuje za nepřiměřené. Proto podala na výpočet nákladů stížnost k Ústavnímu soudu. Benešová má platit kvůli únorovému verdiktu Vrchního soudu v Praze, podle kterého neměla právo tehdejší špičky justice označit právě pojmem justiční mafie.

Benešovou výše soudních nákladů překvapila, proto si spolu se svými právníky provedla vlastní výpočet a vyšla jim částka necelých 180 tisíc korun. Výpočet vrchního soudu je prý nezákonný a porušuje její právo na spravedlivý proces. „Je do očí bijící, že byly všem čtyřem advokátům přiznány stejné částky, ačkoli třeba doktor Sokol vstoupil do hry mnohem později,“ uvedla Benešová. Vrchní soud si ale za svým výpočtem stojí. 

I podle advokáta Pavla Rameše částka skoro 400 tisíc korun vyčnívá, i když se mohou náklady u žalob na ochranu osobnosti vyšplhat na statisíce. „Je neobvyklá zejména s ohledem na to, že předmětem řízení nebylo zaplacení peněžní částky, ale omluva,“ dodal Rameš. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podle čerstvě doručeného rozsudku pražského vrchního soudu má také Marie Benešová 3 dny na to, aby se všem čtyřem žalobcům omluvila. Lhůta jí vyprší tento týden ve čtvrtek.

Právníci, kteří u soudu zastupovali bývalé justiční špičky, se teprve s částkami seznamují. „Pakliže skutečně vrchní soud rozhodl nesprávně, tak se buď vzdáme té přebytečné části, nebo uzavřeme dohodu o narovnání,“ uvedl advokát Pavla Němce Petr Toman. Tomáš Sokol, který u soudu zastupoval Marii Veseckou, zatím skutečné náklady nepropočítával.

O co šlo v tzv. kauze justiční mafie

Benešová v prosinci 2007 označila v souvislosti s Čunkovou kauzou bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, jejího náměstka Karla Černovského, bývalého místopředsedu Nejvyššího soudu ČR Pavla Kučeru, exministra spravedlnosti Pavla Němce, náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a žalobce Arifa Salichova za „zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury“.

Prvoinstanční soud v čele s Vojtěchem Ceplem vyhověl pouze Grygárkovi, Benešová se mu následně omluvila. Coufal a Salichov před druhým kolem sporu žaloby stáhli. „Činnost žalobců ve věci nestandardních postupů v případech Jiřího Čunka a katarského prince lze nazvat koordinovanou spoluprací. Tvrzení žalované o manipulování kauzami má proto prokázaný skutkový základ,“ uvedl tehdy Cepl. V únoru dal ale pražský vrchní soud za pravdu představitelům justice v čele s Veseckou a Benešová se jim musí omluvit.