Mediální magnát Soukup: Na politické ambice jsem rezignoval

Praha – Majitel reklamní agentury Médea Jaromír Soukup vyrazil začátkem března do akce proti Věcem veřejným. Strana se na návrh jeho společnosti ocitla na několik hodin v insolvenčním řízení za nezaplacené reklamní služby. Celková pohledávka činila více než 12 milionů korun. Médea návrh stáhla poté, co jí VV slíbily dluh uhradit. „Na všem sporném jsme se dohodli a žádné nevyřešené otázky mezi námi nejsou,“ uvedl Soukup v rozhovoru pro týdeník Ekonom. Zda však strana skutečně zaplatila, neřekl.

„Je velmi nepříjemné, jestli se tím cítí někdo nějak dotčen, ale na tom postupu si musím trvat. Myslím, že je to celkem přirozený a z hlediska práva standardní způsob řešení pohledávek po splatnosti,“ vysvětlil zpětně Soukup krok své firmy. „My jsme se pouze snažili, abychom své peníze dostali zpět. To se týká všech klientů agentury Médea, bez výjimky. Žádné politické souvislosti v tom nehledejte,“ dodal.

Soukup má s politikou své zkušenosti. V minulosti sympatizoval s ČSSD. V roce 2006 financoval také kampaň Strany zelených, poté krátce působil jako náměstek ministryně školství Dany Kuchtové. Tehdejší předseda zelených Martin Bursík se s ním rozešel ve zlém.

Soukup poté financoval kampaň Bursíkovy odpůrkyně Olgy Zubové, která se stala předsedkyní Demokratické strany zelených. „To byla pro mě srdeční záležitost, výraz mého osobního přesvědčení, byť to nijak valně nedopadlo. Na své vlastní politické ambice jsem rezignoval,“ přiznal Soukup, jenž však rybník neopouští úplně. „To, že jsme nejsilnější mediální agenturou na českém trhu, samozřejmě zůstává a své služby hodláme nadále nabízet i politickým stranám.“

Někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek nazval Soukupa politickým bigamistou „Hrál to na dvě strany,“ uvedl tehdy Paroubek. Vedle Věcí veřejných totiž Médea dělala v loňských sněmovních volbách kampaň i sociálním demokratům. Paroubek o tom prý neměl tušení. „Pravda je taková, že oba dva klienti o tom věděli a od jisté chvíle to bylo i mediálně známé,“ řekl Soukup.

Podle Soukupa je zcela běžné dělat kampaň pro dva subjekty ze stejného oboru. Žádnou podmínku, aby Médea pracovala jen pro jednu stranu, si VV ani ČSSD nevymínily. Pokud by se však příště Sopukupova agentura na nějaké politické kampani podílela, bude spolupracovat pouze s jednou stranou. „Budu na tom vždy striktně trvat.“