Pitr si stěžuje na podjatost soudu

Praha – Advokát Tomáše Pitra označil soud, který má rozhodovat o obnově Pitrova procesu, za podjatý. Pitrův právník už podal námitku. Za podjatého označil hlavně přísedícího Martina Beneše. Ten měl údajně jako příslušník policejní inspekce dehonestovat vyšetřovatele z Pitrovy kauzy. Informaci přineslo dnešní Právo. Pitr utekl před českou justicí a nyní čeká na rozhodnutí o vydání ve švýcarské vazbě.

Pitr nechce, aby v pátek o možné obnově jeho procesu rozhodoval senát vedený pražským městským soudcem Petrem Novákem. Pitrův advokát Jan Křivánek totiž 9. března podal námitku pro podjatost celého tříčlenného Novákova senátu. Kromě Beneše považuje za podjatého i soudce Nováka a dalšího přísedícího, protože prý o Benešově minulosti věděli a nic s tím nedělali. Novák to odmítl. O námitce soud rozhodne v pátek ještě před začátkem veřejného jednání o povolení obnovy Pitrova procesu týkajícího se daňových deliktů z roku 1994, za které dostal pětiletý trest.

Martin Beneš v minulosti vyšetřoval možnou trestnou činnost policisty řešícího právě kauzu daňových deliktů Pitra a spol. Dotyčný, již bývalý pražský detektiv, loni v říjnu učinil podle informací Práva notářský zápis, v němž popisoval svou údajnou dehonestaci způsobenou nadřízenými i zmíněným Benešem. Když prý před lety vyšetřoval kauzu daňových podvodů kolem Pitra, byl údajně opakovaně tlačen svým nadřízeným Zdeňkem Janíčkem, aby všechny podezřelé obvinil. On sám přitom prý zastával právní názor, že podvodu se mohl dopustit pouze podnikatel Vratislav Romanovský a že Pitr a další podezřelí jsou pouze poškozenými, s jejichž penězi údajně Romanovský uprchl do zahraničí.

Pitr si stěžuje na podjatost soudu (zdroj: ČT24)

Policista podle informací Práva do notářského zápisu uvedl, že neměl důkazy k obvinění Pitra a že ani finanční úřad se necítil být jednáním podnikatele poškozený, ale když odmítal zahájit jeho trestní stíhání, Janíček jej prý začal trestat a několikrát jej šetřila inspekce, například kvůli řízení bez řidičského průkazu a dalším věcem. Vyšetřování se údajně účastnil i Beneš a věc nakonec skončila až u soudu, který však policistu zprostil obžaloby. On sám pak v roce 2001 odešel do civilu. Jeho někdejšího nadřízeného, zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka, pak v únoru 2005 našli mrtvého ve sklepě domu, kde bydlel. Byl oběšený, a přestože měl na těle 29 bodných a řezných ran, policie věc uzavřela jako sebevraždu s tím, že Janíčka nikdo k činu nedonutil.