OBRAZEM: Klaus a jeho Festschrift

Praha – Prezident Václav Klaus dostal od svých přátel a blízkých spolupracovníků Festschrift – knihu, která má být osobním dárkem k jeho sedmdesátinám. Ty oslaví v neděli 19. června. Knihu, kterou pro Klause sestavili jeho podřízení Petr Hájek a Jiří Weigel, však dostal už dnes na setkání v Míčovně Pražského hradu. Prezident zářil spokojeností, i když si postěžoval na odboráře, kteří mu stávkou překazili včerejší oslavu narozenin.

„Festschrift je knihou o Václavu Klausovi, přestože je souborem textů na různá témata od několika desítek zahraničních a domácích osobností. Jde osobnosti, se kterými se v průběhu své veřejné dráhy setkal a jichž si váží. Jejich texty nejsou primárně o oslavenci, ale především o myšlenkách a tématech, které s ním autoři sdílejí,“ napsal v úvodu knihy Klausův kancléř Jiří Weigel. Kniha je podle něj přehledem životních témat Václava Klause z pera osobností z oblasti vědy, politiky a veřejného života, které jej inspirovaly, nebo osobností, které se cítí osloveny nebo inspirovány jeho postoji, názory a veřejnou aktivitou.

Do sbírky textů přispěl například expremiér Miloš Zeman, předseda vlády Petr Nečas, šéf národní galerie Milan Knížák či bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný. Ze zahraničních politiků nechybí texty španělského expremiéra José María Aznara či bývalého německého prezidenta Romana Herzoga.

Vydáno pod