Zaorálek: Koalice se ke kauze Vondry postavila jako mafie

Praha – V posledních dnech je na programu koalice hlavně kauza ministra obrany Alexandra Vondry. Ten čelí výzvám k rezignaci i od některých svých vládních kolegů. Dle slov Lubomíra Zaorálka nemůže vláda s takovou zátěží nadále fungovat. Snižuje to prý akorát její důvěryhodnost. „Pokud máme informace, které se tady neustále množí, o tom, že v souvislosti s předsednictvím unikaly desítky nebo stovky milionů korun, je naprosto jasné, že o tom sněmovna musí mluvit,“ vyjádřil se.

Lubomír Zaorálek

Pokud máme hospodařit s každou korunou, musí být taky jasné, kdo je za tu korunu zodpovědný. Politicky tyto záležitosti neřešit je trestuhodné.

„Připadá mi to skoro jako nějaký český zvyk, že když je nějaké téma, které je naprosto zásadní, tak je nastolen princip, že se o tom v Parlamentu nemluví,“ řekl Zaorálek. Podle něj se sice trestní oznámení podalo na firmu ProMoPro, všichni ale vědí, že problém je v tom, že soukromé firmy dostávají předražené zakázky, protože jsou domluvené s politiky. „Proto není dostačující pouze podat trestní oznámení na firmu ProMoPro a čekat, co nám policie přinese. Tahle policejní šetření nám nedává žádné záruky, že se skutečně dostaneme k tomu, jak k tomu došlo,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle Zaorálka je potřeba, aby i Úřad vlády přišel s příslušnými doklady, kterými by ukázal, co se vlastně stalo. Navíc se vyslovil, že pokud Alexandr Vondra z vlády neodstoupí, bude ČSSD celou kauzu znovu zvedat. „Ministerstvo obrany vypadá jako mnohaletý tragický příběh, budeme navrhovat vyšetřovací komisi,“ dodal.

V kauze ProMoPro padlo trestní oznámení kvůli možnému protiprávnímu jednání v souvislosti se zajištěním zakázky na technické zabezpečení audiovizuálního vybavení a provozování audiovizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb potřebných pro zajištění akcí konaných v rámci evropského předsednictví ČR v prvním pololetí roku 2009. Stát měl totiž původně zaplatit jen 85 milionů, částka se ale nakonec vyšplhala až na 551 milionů. Jedním z důvodů podání trestního oznámení bylo to, že není zřejmé, jaké plnění stát získal za zhruba čtvrt miliardy z celé více než půlmiliardové sumy, kterou Úřad vlády zaplatil. Organizaci českého předsednictví měl na starosti právě současný ministr obrany Alexandr Vondra se svým týmem.

  • Lubomír Zaorálek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2421/242093.jpg
  • Interview s Lubomírem Zaorálkem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2421/242090.jpg
Vydáno pod