Státní maturity už by podle Dobeše nemělo nic ohrozit

Praha – Už za několik dní se na některých školách rozběhnou maturity, odborné zkoušky totiž začínají už od začátku dubna. Ministr školství Josef Dobeš (VV) a šéf CERMATu Pavel Zelený proto na brífinku informovali o aktuální situaci ohledně příprav na celostátní zkoušku. Pokud by prý uniklo zadání zkoušky, tak je připravena záložní varianta, kterou je možné okamžitě použít. Chyby ze strany pedagogických pracovníků by mělo odstranit školení pro ředitele škol, kde se budou probírat nejčastější chyby, a také instruktážní DVD pro učitele. Na počátku dubna také proběhne zkouška techniky, např. skenerů, aby nedocházelo k technologickým chybám. Dobešovi na hladkém průběhu maturit velmi záleží, protože s jejich zdárným průběhem spojil své setrvání ve funkci.

Během listopadové generálky na státní maturity bylo zjištěno několik tisíc chyb, Dobeš i Zelený ale ujišťují, že byla přijata nezbytná opatření, aby maturity naostro proběhly bez problémů. Dobeš také do konce března odesílá na vládu materiál, ve kterém vysvětluje, jaká opatření byla přijata. Od 1. dubna pak bude mít ministr svého člověka přímo v CERMATu.

Hodně chyb během generálky vzniklo lidskou chybou, regionální manažeři proto po generálce obešli všechny školy a z každé sepsali případné nejasnosti nebo dotazy, které pak řešili odborníci z CERMATu. Tyto odpovědi pak do škol znovu roznesli regionální manažeři. Ředitelé škol absolvují školení a pro učitele bude připraveno i instruktážní DVD. Chyby technického rázu, jako byly např. znečištěné skenery, by měla odstranit zkouška, která proběhne na počátku dubna.

Zelený podotkl, že organizace zkoušky bude probíhat stejným způsobem, jako při generálce. Pro studenty ale několik změn nastane. Nově bude během maturity povoleno jíst a pít, už také nebude povinné se před každou zkouškou prokazovat průkazem totožnosti a pokud bude student s vypracováním úloh hotov dřív, tak může ze třídy odejít.

Původně měli studenti skládat státní maturity v roce 2008

Jednotná státní maturita se několikrát odsouvala. Původně se měla pořádat už v roce 2008. Studenti proti tomu demonstrovali a tehdejší vládní koalice ODS, lidovců a zelených se dohodla na odkladu do roku 2010, schválil to i Parlament. Poté se nová zkouška oddálila ještě o rok, takže se poprvé uskuteční až letos na jaře. V říjnu se konala generálka, u které propadla třetina studentů.

Ministr se zdárným provedením státní maturity spojil své setrvání ve funkci. Sílily totiž hlasy po jeho odvolání. Dobešovo jméno se v posledních týdnech objevovalo často v médiích ve spojení s různými aférami. Mimo jiné byl podezřelý z toho, že napsal seminární práci své podřízené, která navíc na ministerstvu dostala vysoké odměny. Spekuluje se i o tom, že ministr chce svým náměstkem či poradcem jmenovat bývalého kandidáta nacionalistické Národní strany Ladislava Bátoru.

V dubnu začínají praktické zkoušky, které si připravují jednotlivé školy. Společné ústní maturity se konají od 2. do 27. května, od 30. května do 7. června pak budou maturanti psát testy a písemné práce. Do 17. června musí ministerská organizace CERMAT, která zkoušku chystá, poslat školám výsledky. Studenti musí pak nejpozději do 20. června dostat maturitní vysvědčení.

Vydáno pod