NS odmítl dovolání muže, jenž odpálil granát v restauraci

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Marcela Marka, jenž v pražské restauraci odpálil ruční granát a zranil několik lidí. Soudy mu za obecné ohrožení vyměřily 15 let. Verdikt NS nyní definitivně platí, pachateli zbývá spíše teoretická možnost podat ústavní stížnost. Marek v dovolání tvrdil, že jeho čin nesplňuje všechny znaky obecného ohrožení. Nešlo podle něj o nedbalost ani úmysl. Chtěl spáchat demonstrativní sebevraždu.

Marek přišel předloni v červenci do restaurace U Českého lva v pražském Karlíně. Munici měl v kufříku. V podniku, v němž bylo v té době nejméně 20 hostů, si podle rozsudku sedl ke stolu a kufřík s obranným časovaným granátem položil ke stěně. Kolem 22:30 pak granát aktivoval vytažením pojistky. Následoval výbuch.

Střepiny z granátu kromě Marka zasáhly další čtyři lidi. Všichni v okolí výbuchu byli podle rozsudku bezprostředně ohroženi na životě. Jen šťastnou náhodou střepiny nikomu nezpůsobily smrtelné zranění. Soudy se přiklonily k závěru, že Marek chtěl pomocí granátu spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu. U toho ale ohrozil i životy dalších lidí.

Marek je recidivista. Podle informací z médií byl už v 70. letech pod svým původním jménem Zdeněk Růžek odsouzen za pokus o emigraci k sedmi letům vězení. Během výkonu trestu však zavraždil svého spoluvězně. Dostal za to trest smrti a na vykonání rozsudku čekal v cele čtyři roky. Nakonec mu tehdejší prezident Gustáv Husák snížil trest na 25 let vězení. Za mřížemi strávil za převážně násilné trestné činy celkem 32,5 roku.

Restaurace po výbuchu granátu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod