V Českých Budějovicích se lidem nelíbí změny v dopravě

České Budějovice - Lidé v Českých Budějovicích se začínají bouřit proti dopravní situaci ve městě. Rozsáhlou petiční kampaň vyvolal plán magistrátu na zprůjezdnění jedné z ulic v širším centru města. Do kritiky se zapojila i opozice. Lidem se totiž nelíbí i třeba uzavírky viaduktů kvůli stavbě železničního koridoru. Nejvýraznější zásah do života obyvatel i návštěvníků krajského města lze očekávat v souvislosti s pracemi na velkém viaduktu na Rudolfovské ulici. K tomu ale dojde až v příštím roce.

Napojení jediné ulice v širším centru města na hlavní dopravní třídu vyvolalo v Českých Budějovicích nebývale silnou vlnu petic a otevřených dopisů. „Tímto zprůjezdněním se tady zvýší provoz a hlučnost. Přijdeme navíc o parkovací místa,“ uvedla signatářka petice Barbora Tošnerová.

Pro zprůjezdnění Nerudovy ulice stačí odstranit pouze několik metrů chodníku a zábradlí. Místním se to však nelíbí. „Prostě tady je poslední klidová zóna, kde maminky chodí s dětmi. Děti tady běhají, bude tady hrozný zmatek a kravál,“ řekl autor otevřeného dopisu Karel Kudrna.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Do sporu už se zapojily i nevládní organizace, které zastupují zejména chodce a cyklisty. „Domníváme se, že toto rozmělňování dopravy po městě je hrubě nekoncepční,“ doplnila Pavla Matějková ze sdružení Calla.

Nevládní organizace poukazují i na soudní neúspěch magistrátu v případě zprůjezdnění takzvaného modrého mostu na opačném konci města. Radnice most otevřela v době, kdy jihočeskou metropoli trápily dopravní uzavírky. Pak ale vedení města rozhodlo, že na něm má doprava zůstat trvale, což se nelíbilo místnímu sdružení. Jeho námitky teď uznal Nejvyšší správní soud a zrušil platné stavební povolení – úředníci proto musí zahájit řízení o odstranění stavby.

A doprava v Českých Budějovicích se stává i politickým tématem. „Sám osobně se domnívám, že do koncepce dopravy v Českých Budějovicích je vnášen značný chaos,“ uvedl opoziční zastupitel František Jelen (ODS).

Dopravní situace se v Českých Budějovicích ještě o něco zhorší příští týden, kdy dojde k uzavření dvou viaduktů na severovýchodě města, kvůli stavbě železničního koridoru.

Modrý most v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24