Kraje vedou s Drábkem spor o sociální dotace

Praha/Liberec – Sociálnědemokratické vedení českých krajů se vyslovuje proti sociální reformě, kterou připravuje Nečasův kabinet. Podle dosavadních plánů by měly krajské úřady získat v příštím roce větší kompetence při vyplácení dotací v sociální oblasti, ministerstvo práce a sociálních věcí nyní (MPSV) ale chce oddálit přesun pravomocí minimálně o rok. Argumentuje tím, že kraje nejsou na převzetí pravomocí připravené.

„Bohužel je to tak, že kraje nesplnily to, co od nich bylo očekáváno, a skutečně velmi výrazně preferovaly jedno zařízení před druhým,“ vysvětlil Drábek důvody, proč chce převedení pravomocí pozdržet. Jednotlivé krajské úřady kritiku ministra odmítají. Rezort sociálních věcí naopak viní z toho, že celá sociální sféra je dlouhodobě podfinancovaná.

Například Liberecký kraj musí na zajištění sociální péče v letošním roce vyplatit 92 milionů korun, v roce 2007 to přitom bylo jen 64 milionů. Obrátil se ovšem poměr státního příspěvku: v roce 2007 na sever Čech poslal 313 milionů, letos už jen 245. MPSV ústy ministra Jaromíra Drábka ovšem argumentuje, že částka se meziročně nijak výrazně nemění.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nedostatek financí se na Liberecku podepisuje na chodu jednotlivých zařízení. Například budovu jabloneckého domova pro mentálně postižené ženy trápí už šest let narušená statika, kraj však dle vlastních slov nemá potřebných 25 milionů na jeho zajištění. „Takto se sociální sektor financovat nedá. My nemůžeme investovat finanční prostředky do rekonstrukcí objektů,“ upozornila vedoucí odboru sociálních služeb Libereckého kraje Martina Teplá.